Fără reduceri de personal la Tăşnad


Finalizarea procesului de preluare a Spitalului Orăşenesc Tăşnad ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi iniţierea procedurilor de acreditare şi acelea referitoare la clasificarea spitalului, au constituit principalele aspecte abordate miercuri, 20 aprilie, în cadrul conferinţei de presă organizate de conducerea unităţii medicale. La întâlnirea cu ziariştii au fost prezenţi managerul Adrian Marc, directorul medical Cristian Rusu, directorul de îngrijiri medicale Gabriela Opriş şi purtătorul de cuvânt Constantin Demian.

În data de 30 martie a fost semnat protocolul oficial de preluare a Spitalului din Tăşnad ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Odată cu acest demers, unitatea spitalicească din Tăşnad nu mai are personalitate juridică, un coordonator medical fiind cel care menţine legătura cu conducerea instituţiei-mamă din Satu Mare. Potrivit managerului Adrian Marc, la Tăşnad funcţionează în continuare secţiile Pediatrie, cu 25 de paturi ( din care 20 pentru pediatria clasică, iar cinci pentru recuperare pediatrică) şi Medicină Internă, cu 30 de paturi, precum şi Compartimentul Obstretică-Ginecologie, prevăzut cu 15 paturi. Adrian Marc a menţionat că, deşi au existat frământări şi numeroase temeri, în forma actuală de organizare, fostul spital orăşenesc din Tăşnad este avantajat, deoarece va putea beneficia de posibilităţi de dezvoltare mult mai ample şi mai complexe, dar şi de dotări, toate menite a ridica nivelul serviciilor medicale oferite.

În ceea ce priveşte personalul secţiei din Tăşnad, managerul Adrian Marc a precizat că în total este vorba despre 103 persoane, din care şase sunt medici, opt sunt rezidenţi, 46 asistenţi medicali, 30 angajaţi auxiliari şi 12 TESA. Niciunul dintre aceştia nu trebuie să-şi facă griji că va rămâne fără loc de muncă, deoarece conducerea Spitalului Judeţean a făcut eforturi să păstreze acelaşi număr de anjajaţi. Dar asta nu înseamnă că în perspectivă, dacă se va constata că lumea nu-şi face treaba, nu vor fi luate măsuri. Totodată, pentru ca activitatea secţiei să se desfăşoare în condiţii optime, la Tăşnad a fost repartizată o ambulanţă care asigură transportul interclinic al pacienţilor. În perspectiva apropiată, pentru a se acoperi necesarul de specialişti dermatologi, ORL-işti, oftalmologi, pshiatri şi neurologi, cu care secţia este descoperită în totalitate, se va proceda la acordarea de consultaţii de către specialiştii din Satu Mare, care se vor deplasa săptămânal la Tăşnad. De asemenea, tot în perspectiva cât mai apropiată şi după ce se va discuta cu medicii de familie din zonă, se doreşte înfiinţarea la Tăşnad a unui centru de permanenţă.

Pe de altă parte, managerul Adrian Marc a făcut referire la iniţerea procedurii de acreditare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. “Conform normelor în vigoare, acreditarea trebuie obţinută în termen de cinci ani, în caz contrar spitalul va fi desfiinţat”, a precizat Adrian Marc. Totodată, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare s-a referit şi la iniţerea procedurilor de clasificare a unităţii medicale. Cu menţiunea că în prezent, de la nivelul trei pe care se află, considerat de competenţă medie, se doreşte ca spitalul să ajungă la nivelul doi, de competenţă înaltă, deoarece în felul acesta ar creşte şi oportunităţile privind obţinerea de fonduri pentru modernizări, extindere şi aparatură medicală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.