Solicitări după planificare la Paşapoarte


În ultima săptămână, numărul celor care depun solicitări pentru eliberarea unui paşaport a crescut considerabil. La Serviciul Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor SPCEEP Satu Mare se înregistrează în prezent până la 80 de solicitări zilnic, faţă de 35-40 înainte de perioada premergătoare Paştelui. Comisarul şef Simona Babici, şefa SPCEEP afirmă că situaţia este specifică fiecărei perioade dinaintea sărbătorilor religioase, când revin în ţară mulţi dintre sătmărenii care muncesc în străinătate, iar cu această ocazie solicită actualizarea documentelor care le permite să călătorească peste hotare.
“Deoarece numărul solicitanţilor s-a dublat, pentru a nu se crea îmbulzeală şi pentru a se evita aşteptările prelungite, se procedează la planificarea persoanelor. Cu toate acestea, nu avem probleme, deoarece putem să preluăm zilnic până la 80 de cereri pentru eliberarea paşapoartelor” – ne-a declarat comisarul şef Babici.
Avantajul celor care solicită eliberarea unui paşaport în această perioadă constă în faptul că, prin modificarea articolului 14 al Legii 246/2005 privind libera circulaţie, cei care călătoresc sau se află temporar în altă localitate din ţară la termenul prevăzut pentru eliberarea paşaportului, pot să ridice acest document de la serviciul de paşapoarte al localităţii respective. Modificarea menţionată a intrat în vigoare începând cu 22 martie a.c., odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr.197, iar aplicarea acesteia are drept scop decongestionarea aglomeraţiei de la ghişeele serviciilor de paşapoarte în perioadele de vârf, precum acelea din timpul concediilor de odihnă sau temporare, de sărbători, ale cetăţenilor care lucrează în străinătate. Aceeaşi procedură este valabilă şi dacă solicitantul petrece un timp mai lung în alt oraş decât cel natal, acesta având posibilitatea să ceară eliberarea documentului în oraşul respectiv. Totodată, solicitarea, respectiv eliberarea paşaportului poate fi făcută şi dacă persoana se află temporar în străinătate, iar România are oficii consulare în ţările respective.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.