În timp ce oamenii sunt disperaţi, Prefectura se justifică


Începând cu data de 14 aprilie a.c., Direcţia de Evidenţă a Persoanelor ( DEP ) Satu Mare a suspendat eliberarea în regim de urgenţă a cărţilor de identitate. Potrivit directorului DEP Satu Mare, Ionel Torja, măsura a fost luată ca urmare a atacării în contencios administrativ de către Instituţia Prefectului a H.C.L. Satu Mare, care se stabilea taxa de urgenţă aplicabilă pentru cei care solicitau eliberarea cărţii de identitate în 24 de ore. În aceste condiţii, H.C.L. a fost suspendată automat până la soluţionarea prin sentinţă definitivă de către instanţă, a plângerii.

După cum era de aşteptat, aplicarea măsurii referitoare la suspendarea eliberării cărţilor de identitate în regim de urgenţă crează dificultăţi cetăţenilor care au nevoie urgentă de acest document şi nu deţin un paşaport. Directorul Ionel Torja afirmă: “De la aplicarea măsurii şi până în prezent, cel puţin zece persoane au solicitat eliberarea în regim de urgenţă a cărţii de identitate. Unele situaţii au fost de-a dreptul disperate, deoarece acei cetăţeni nu deţin un paşaport şi trebuiau să plece din ţară. După ce au venit în audienţă la DEP, fiecare dintre aceştia şi-au încercat norocul şi la primarul Iuliu Ilyes, sperând că-şi vor rezolva problema în felul acesta. Din păcate, nu putem să trecem peste decizia Instituţiei Prefectului”.

Pe de altă parte, la curent cu situaţia creată, conducerea Instituţiei Prefectului se justifică. În acest sens, într-un comunicat de presă remis marţi, 19 aprilie, se arată: “Prin acţiunea formulată, s-a solicitat anularea parţială a hotărârii, a poziţiilor prin care au fost stabilite o serie de taxe speciale pe linie de evidenţă a persoanelor (taxe pentru emiterea cărţii de identitate, pentru emiterea cărţii de identitate provizorii şi acordării vizei de reşedinţă, în cuantum de 100 RON, 50 RON şi 50 RON). Actele normative care stau la baza activităţii de evidenţă a persoanelor nu reglementează posibilitatea eliberării actului de identitate în regim de urgenţă sau instituirea unor taxe suplimentare aferente eliberării actelor de identitate sau înscrierii menţiunii privind stabilirea reşedinţei. Ca urmare, orice taxă suplimentară solicitată sătmărenilor pentru eliberarea actului de identitate nu are nici justificare şi nici temei legal. Actul de identitate este un document obligatoriu pentru cetăţeanul român şi nu toţi cei care sunt în situaţia de a solicita eliberarea actului de identitate au şi posibilitatea de a plăti o taxă suplimentară, alta decât contravaloarea actului de identitate. Potrivit prevederilor legale, termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate „ este de până la 30 de zile “. Aşadar, cererea poate fi soluţionată şi în aceeaşi zi, fără a se considera că acest lucru s-a realizat în regim de urgenţă”.

2 Comentarii la "În timp ce oamenii sunt disperaţi, Prefectura se justifică"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.