Zeci de milioane de euro pentru subvenţii agricole în judeţul Satu Mare

20 de milioane de euro, acesta este suma care a ajuns în buzunarele fermierilor din judeţul Satu Mare până la această oră ca subvenţii agricole aferente anului 2010. Anunţul a fost făcut astăzi, 18 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Satu Mare.

Cu toate acestea directorul instituţiei, Viorel Pintea, spune că o parte din fermieri nu vor primi nici un leu deoarece nu îndeplinesc condiţiile care se cer pentru a beneficia de subvenţie. “Până la ora actuală am plătit aproximativ 92% dintre fermierii din judeţ. Alte dosare sunt în faza de evaluare dar sunt şi fermieri care nu vor beneficia de bani. Ce se întâmplă? Omul e învăţat să declare un lucru şi să facă altceva. Probleme sunt cu păşunile pe care în anumite zone ale judeţului creşte pipirig. Dar omul vine şi cere subvenţie în condiţiile în care el nici nu foloseşte terenul respectiv”, a declarat Viorel Pintea.

13.000 de cereri pentru anul 2011

Mai mult decât atât se anunţă controale la sânge pentru “ca să se facă odată ordine în ceea ce priveşte terenurile arabile şi păşunile din judeţ. Pentru a obţine bani fermierul trebuie să facă dovada deţinerii dar şi dovada utilizării terenului pentru care vrea banii. Să vă dau un exemplu. Cele peste 11.000 de hectare de teren declarate ca fiind pajişti temporare în realitate sunt terenuri nelucrate. Dar omul vine şi vrea bani. Vom face controale la sânge”, spune Pintea. Potrivit interlocutorului, pajiştile temporare sunt acele terenuri arabile care au fost semănate pentru a fi folosite pentru păşunat cu o durată de existenţă de până la 5 ani. “Din cele 11.000 ha de terenuri declarate ca pajişti temporare în realitate doar 100-200 de ha îndeplinesc acest scop”, spune directorul APIA. Potrivit directorului Pintea, până în prezent s-au depus 13.000 de cereri de subvenţie pentru anul 2011. Însumând suprafeţele pentru care s-au cerut subvenţii obţinem aproximativ 80.000 de hectare. “Marii fermieri care deţin sute de hectare de teren mai trebuie să aştepte deoarece i-am luat prima dată pe cei cu mai puţine terenuri”, spune Pintea.

Un Comentariu la "Zeci de milioane de euro pentru subvenţii agricole în judeţul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.