Claudia Şerdan, o sătmăreancă cu o voce deosebită, revine pe scenă după 14 ani


Stabilită de 14 ani în Italia, sătmăreanca noastră, Claudia Şerdan, revine pe scenă. Şi unde putea să facă acest lucru mai bine decât acasă la ea, în Satu Mare! Joi, 28 aprilie, ora 20:00, la Teatrul de Nord, în cadrul unui spectacol original realizat de Carol Erdos, cu versuri de Nichita Stănescu şi muzica regretatului nostru cantautor Emilian Onciu. Alături de realizatorul spectacolului şi actorul Radu Botar, doi dintre puţinii actori sătmăreni cu adevărat talentaţi, va fi prezentă şi Claudia Şerdan, o voce excepţională, la descoperirea căreia o contribuţie specială a avut Sorin Berindei, cel care a intuit talentul a nenumăraţi tineri sătmăreni care ulterior au făcut carieră în muzică În spectacolul din 28 aprilie, pe lângă piesele folk cu care a debutat la Satu Mare în anul 1980, Claudia Şerdan va interpreta o piesă de pe viitorul album care va apărea pe piaţă în toamna acestui an. La acest album, Claudia a lucrează cu trei profesionişti – chitaristul Max Smeraldi – compozitorul, textierul şi orchestratorul pieselor, basistul Maurizio Rossori şi bateristul Fabio Napoli.

În exclusivitate pentru www.satmareanul.net, Claudia a răspuns la câteva dintre întrebările pe care i le-am adresat. În interviul realizat cu Claudia sunt surprinse atât aspecte din perioada de debut şi cea de după stabilirea în Italia, cât şi intenţiile pe care le are pentru perioada care urmează odată cu revenirea pe scenă. În felul acesta, suntem convinşi că sătmărenii îşi vor reaminti de Claudia şi vocea ei deosebită, şi vor fi motivaţi s-o revadă pe scenă.

Sătmăreanul: De cât timp eşti plecată din ţară şi unde te-ai stabilit?
Claudia Şerdan: Am plecat în Italia, la Milano, în octombrie 1997, din dragoste pentru cel care a fost soţul meu până acum trei ani. Împreună o avem pe Beatrice, fiica noastră dragă, cea care reprezintă şi motivul pentru care am continuat să trăiesc în Italia.

S: Spune-ne câte ceva despre viaţa ta de acolo. Ce ai făcut în tot acest timp, dacă regreţi că ai plecat, cum te-ai realizat?
C.S.: În primii ani m-am dedicat trup şi suflet rolului de soţie şi mamă! Apoi am început să lucrez, mai întâi într-un magazin de design de interior, apoi într-unul de îmbrăcăminte. Din 31 decembrie, anul trecut, sunt şomeră. Dar, se spune că atunci când Dumnezeu îţi închide o uşă, se deschide o fereastră, ceea ce s-a întâmplat şi în cazul meu. L-am întâlnit pe chitaristul Max Smeraldi care, împreună cu fiica mea Beatrice m-au încurajat să reîncep să cânt.

S: Vorbeşte-ne despre ce a însemnat cariera ta muzicală înainte de a pleca din  Satu Mare, cum ai debutat, ce stil de muzică ai cântat, unde ai cântat.
C.S.: Am început să cânt la vârsta de 6 ani, la şcoala generală, în spectacolele care erau realizate la vremea aceea sub genericul Cântarea României. În anul 1980 am intrat în Cenaclul “Cetatea” înfiinţat de poetul Emil Matei, unde am cântat ca folkistă alături de alţi tineri care au devenit mai apoi nume cunoscute, precum Emilian Onciu şi Tavi Bud, împreună cu care am participat mai apoi la numeroase spectacole organizate în ţară de Cenaclul “Flacăra”. Un rol deosebit în afirmarea mea în domeniul muzicii l-a avut şi profesorul Sorin Berindei, care conducea la vremea respectivă Nord Club-ul din Satu Mare. Am cântat, astfel, în numeroase concerte şi spectacole, acasă şi în oraşe ale ţării, iar trei ediţii la rând am prezentat festivalul “Samrock” care avea loc la Teatrul de Vară.

S: După câţi ani revii acasă pentru a cânta din nou pentru sătmăreni şi ce te-a determinat să iei această decizie?
C.S.: Revin să cânt acasă după aproape 14 ani şi iată că destinul sau coincidenţele vieţii au făcut să fac acest lucru în data de 28 aprilie. Înainte de a pleca din ţară, ultimul spectacol în care am cântat tot la Teatrul de Nord a avut loc în data de 27 aprilie. Fiica mea, Beatrice a fost cea care m-a convins să reîncep să cânt, iar Max Smeraldi a fost cel care a insistat, cel care mi-a redat încrederea în mine şi în calităţile mele. Am început prin a posta pe you tube două piese mai vechi, două cover-uri. Reacţiile celor care au ascultat cele două piese, precum şi numărul mare al celor care mi-au scris pe facebook aveau un numitor comun: îndemnul de-a mă reapuca de cântat. S-a întâmplat ca actorul Carol Erdos să mă invite în spectacolul care va avea loc în 28 aprilie, iar Max Smeraldi mi-a sugerat că dacă tot revin pe scenă, să nu vin cu mâna goală, cum se spune, ci să prezint o piesa de pe un CD single, compusă şi orchestrată de el, care face parte din albumul ce va ieşi în toamna acestui an.

S: Ce înseamnă pentru tine această revenire la muzică?
C.S.: Este o renaştere a mea, ca persoana,ca interpretă! Muzica e în venele mele şi orice aş face îmi lipseşte, deci trebuie să cânt!  Acum, în data de 28 aprilie, încercăm să vedem ce iese.După cum spuneam, sunt invitată în talk show-ul realizat de  Carol Erdos, unde pe lângă că vom povesti şi vom cânta cu toţii piesele folk cu care am debutat, voi prezenta şi o piesa de pe viitorul album.

S: Cu cine lucrezi la acest album şi dacă ai de gând să continui de acum cariera muzicală?
C.S.: La acest album lucrez cu trei profesionişti de talie mondială – Max Smeraldi, compozitorul şi autorul textelor, orchestrator şi chitarist, basistul Maurizio Rossori şi Fabio Napoli, la baterie. Este un proiect în care credem şi care sperăm să reprezinte renaşterea mea ca interpretă. Cei trei sunt artişti binecunoscuţi care au participat inclusiv la Woodstoc, iar Max, de exemplu, a câştigat în urmă cu câţiva ani locul II la concursul  “Nopţile mondiale ale chitării metal”..Este o onoare pentru mine să lucrez cu ei. În acest moment suntem foarte determinaţi. Credem în acest proiect, deşi sunt conştientă că nu e uşor  pentru mine. Albumul care va ieşi la toamnă abordează genul rock cu texte în limba română. Proiecte de viitor? Imediat după ce voi reveni în Italia, în 30 aprilie, la 1 mai vom face înregistrări în Florenta, apoi voi merge la Roma pentru filmarea unui videoclip al piesei pe care o voi interpreta în premieră la Teatrul de Nord, în 28 aprilie, piesă dedicată tuturor românilor rătăciţi în străinătate.După care vom începe înregistrările pentru album. Avem deja şi câteva oferte pentru turnee, dar rămâne de văzut.

S: Cum este acum Claudia Şerdan faţă de cea care a plecat din România?
C.S.: Claudia Şerdan de azi ? …Oooofff…în primul rând mai bătrâna cu 14 ani, dar cu o mare responsabilitate ca mamă. În schimb, am rămas aceeaşi romantică, aproape medievală, legată şi îndrăgostită de ţara şi originile ei. Aceeaşi visătoare de-a dreptul patologică, ce continuă să creadă în bunătatea celor din jur. La nivel artistic am să vă las pe voi să mă judecaţi, dar nu uitaţi că revin pe scenă după 14 ani de pauză …sunt ca un copil mic care învaţă acuma să umble, iar Max şi Beatrice sunt cei care m-au luat de mână. Fabio şi Maurizio mă încurajează, iar voi, prietenii mei, cei care nu m-aţi uitat în toţi aceşti ani, cei care aţi continuat să-mi scrieţi şi să vă exprimaţi dorinţa de-a mă reasculta cântând, ei bine, voi sunteţi forţa mea, cei care spuneţi: Curaj, Claudia! Vei reuşi!

S: Ce consideri că e important să ştie acum sătmărenii despre tine?
C.S.: Sătmăreni trebuie să ştie că eu sunt una dintre ei, crescută în Micro 16, una dintre cele care jucau tupu ascunzându-se după Dacia vecinului, una care mânca pâine cu untură ca ujină la şcoală, una care mergea la Nord Club şi dansa pe muzica lui dj Dick. Că oriunde voi fi, voi rămâne mereu româncă şi sătmăreancă. Vreau să-i salut pe toţi prin intermediul vostru şi să le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat să cresc atunci, pe vremea Cenaclului “Cetatea”. Vreau să le mulţumesc lui Fabry Aladar – cel care mi-a încredinţat să interpretez o piesă de-a lui când aveam doar 11 ani, profesorului Sorin Berindei, lui Fane Boca – cel care mi-a oferit posibilitatea de-a prezenta festivalul Samrock! Vreau să le mulţumesc tuturor sătmărenilor care m-au ascultat şi aplaudat în acei ani şi sper că şi de acum înainte. Mai vreau să le mulţumesc părinţilor mei pentru tot ce au făcut mereu pentru mine, dar şi fiicei mele dragi, Beatrice, şi lui Max, pentru pentru tot ce reprezintă în viaţa mea.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0wbrmPJ-9sk

3 Comentarii la "Claudia Şerdan, o sătmăreancă cu o voce deosebită, revine pe scenă după 14 ani"