Când semnezi ca primaru’

Deoarece avem convingerea fermă că mulţi nu sunt străini de mânăriile primarului comunei Păuleşti, Nagy Iosif, o să ne referim strict la una dintre acestea. Cu precizarea că, onoarea pe care i-a facem aşezându-l în deschiderea rubricii “Cireaşa de pe porc”, este determinată şi de faptul că sintagma “semnează ca primaru’ ” i se potriveşte lui Ioska precum o mănuşă. Însă, dincolo de asta rămân faptele primarului Ioska, în ograda căruia tare ne-ar bucura dacă s-ar găsi cineva să dea cu măturoiul.

Concret: din agoniseala rezultată în cei peste 15 ani de când munceşte în Irlanda, un sătmărean şi-a ridicat o căsuţă în Păuleşti. Cu acte în regulă, inclusiv cu autorizaţie de construire semnată de primarul Nagy Iosif. După ce şi-a făcut branşamentul la apă şi a întocmit documentaţia pentru racordarea la reţeaua de energie electrică, omul nostru s-a trezit că aşteptarea lui se întinde mai abitir decât ciunga molfăită de prunci. Când răbdarea a atins limitele superioare, omul a revenit în ţară să vadă ce se întâmplă. Iar când s-a dus la Electrica, a aflat cu stupoare că racordarea imobilului nu este posibilă deoarece din toată documentaţia întocmită cum scrie la carte, lipseşte taman PUZ-ul. Mai pe ocolite, mai pe şoptite, tot la Electrica a aflat că, deşi situaţia e nasoală de tot, rezolvarea ei nu este lipsită de şanse. Iar şansa este o firmă din Satu Mare, care rezolvă astfel de cazuri, adică, pentru o sumă colea, obţine PUZ-uri după ce construcţiile sunt ridicate. Sătul de aşteptare şi pentru că altă şansă nu-i lumina orizontul, deşi revoltat, sătmăreanul ar fi fost gata să facă compromisul, doar să se încheie odată povestea. Norocul omului a fost că, după un telefon dat primarului Ioska, care, pus faţă în faţă cu faptele, după ce mai întâi s-a dat Albă ca Zăpada cu tot cu cei şapte pitici, mai apoi a bătut neputincios în retragere, sătmăreanul a fost chemat la sediul Primăriei din Păuleşti să i se rezolve problema. Cum? Simplu! Arhitectul şef al Primăriei (dacă n-aţi aflat, vă spunem noi că Ioska a creat şi un astfel de post, ocupat de un nenea cu studii economice, nicidecum de specialitate) a făcut formalităţile necesare pentru ca lipsa PUZ să nu mai fie o piedică în calea celor de la Electrica.

Dincolo de mersul de-andoaselelea practicat de cei de la Primăria Păuleşti exclusiv pentru a se ajunge direct la firma din Satu Mare care rezolvă contra cost şi cât ai bate din palme PUZ-uri nerezolvate la timp, primarul Ioska rămâne un tip simpatic. Iar taşca doldora cu sesizările formulate în repetate rânduri de cetăţenii care vin în audienţe la autorităţi, îi dă aşa, un aer cool, în tendinţe cu ilegalităţile care rămân o modă mereu actuală.

3 Comentarii la "Când semnezi ca primaru’"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.