Satu Mare Plus – Cartierul Micro 16


Micro 16 este primul cartier din Satu Mare pe care îl vom prezenta cititorilor, cu precizări sumare despre istoricul acestuia, precum şi referitoare la ceea ce s-a realizat aici şi mai ales ce se doreşte a se realiza în continuare. Cititorii, în special cei domiciliaţi în acest cartier, sunt aşteptaţi să-şi exprime opiniile cu privire la ceea ce consideră că ar fi oportun să se îmbunătăţească pentru a le asigura condiţii optime şi civilizate de trai.

Istoric

Micro 16 este cel mai mare cartier din municipiul Satu Mare, având cea mai mare densitate a populaţiei. Cartierul este situat în partea vestică a municipiului Satu Mare, pe malul stâng al râului Someş. Cartierul este delimitat la Est de bulevardul Lalelei (rampa de acces la podul Golescu), la Nord de digul de apărare (mal stâng) al râului Someş, la Vest de str. Gellért Sándor, iar la Sud de drumul Careiului (traseu suprapus cu DN19).

Cartierul a fost construit între anii 1971 – 1985, în mai multe etape: în anul 1971 a fost începută etapa I, reprezentând partea dintre bulevardul Lalelei (rampa pod Golescu) şi actuala alee Universului; în anul 1978 au fost începute lucrările la etapa II, reprezentând partea dintre aleea Universului şi strada Brânduşa; în anul 1981 a continuat etapa II, reprezentând zona dintre străzile Brânduşa şi Gellért Sándor; în anul 1988 a fost întocmită o documentaţie privind asigurarea capacităţilor de parcare în ansamblurile de locuinţe existente, prin care a crescut numărul locurilor de parcare amenajate în prealabil, respectiv străzile existente s-au transformat în străzi cu o bandă de circulaţie, a doua bandă fiind propusă pentru parcări longitudinale. În toată această perioadă, cu excepţia schimbării destinaţiei la unele clădiri, nu au fost realizate lucrări de întreţinere – reparaţii la infrastructura rutieră, ci doar reparaţii intervenite la reţelele subterane şi supraterane care s-au defectat. Totodată, în această perioadă, în special după 1990, au fost construite, cu sau fără autorizaţie, o serie de garaje, improvizaţii din diferite materiale (în special metal) în detrimentul spaţiilor verzi şi a terenurilor de joacă pentru copii, prevăzute în conformitate cu proiectul iniţial.

Probleme semnalate de Primărie

În Micro 16, starea carosabilului este deosebit de precară, majoritatea reţelei stradale preluând cu dificultate suprasolicitările determinate de creşterea explozivă a traficului şi a sarcinilor pe osie. Degradarea tramei stradale s-a accentuat prin lucrările de schimbare a reţelei de canalizare din programul ISPA, după care, în anii 2008 şi 2009 s-a efectuat şi schimbarea reţelei de gaz. Acestea, împreună cu multele intervenţii făcute până în prezent, dau un aspect inestetic zonelor afectate, care au straturile de mixtură asfaltică îmbătrânite. O problemă deosebită o reprezintă şi lipsa unor spaţii de parcare amenajate corespunzător pentru un număr tot mai mare de autoturisme ale cetăţenilor, acestea ocupând zonele verzi degradate, alei pietonale, multe terenuri disponibile fiind ocupate de garaje improvizate, construite ilegal.

Ce s-a realizat şi ce se doreşte

În anul 2007 au început lucrările de reabilitare a reţelelor de canalizare în cadrul programului ISPA, acestea fiind terminate în anul 2008, majoritatea străzilor şi parcărilor fiind afectate de lucrările de schimbare a reţelelor de canalizare. Un an mai târziu, în luna iunie a început executarea lucrărilor de modernizare a străzii Gellért Sándor (stradă din pământ) cu toate reţelele tehnico-edilitare, finalizate în anul 2009. Tot în anul 2009 s-a lucrat şi s-a finalizat schimbarea integrală a reţelelor de gaze naturale în întreg cartierul, lucrări care, ca şi în cazul canalizărilor, au afectat multe străzi, trotuare şi parcări. În anul 2010 a început reabilitarea străzilor din Micro 16, lucrări care vor continua. Totodată, au fost demolate garajele construite ilegal, în locul acestora fiind realizate trei parcări – din care una – situată între bulevardele Sănătăţii şi Muncii – urmează a fi finalizată după ce va fi soluţionat conflictul deschis împotriva Primăriei de către câţiva cetăţeni care refuză să renunţe la aceste construcţii. Celelalte două parcări au fost amenajate între străzile Rozmarin şi Brânduşa în spatele magazinului Unicarm, respectiv între străzile Crizantemei, Rozmarin şi Zenit şi bulevardul Sănătăţii. În continuare, se doreşte reabilitarea locului de joacă existent în parcul Brânduşa, urmând a fi realizate şi alte două locuri de joacă noi.

Amenajări de agrement pe digul Someşului

Pe lângă continuarea lucrărilor de reabilitare a străzilor şi amenajarea de noi parcări şi locuri de joacă, unul dintre obiectivele atractive avut în vedere de conducerea Primăriei constă în amenajarea digului Someşului, paralel cu cartierul, în scopul creerii unui spaţiu de agrement civilizat pentru cetăţeni. Se ştie că vara, foarte mulţi dintre sătmărenii domiciliaţi în Micro 16, ies la sfârşit de săptămână pe digul Someşului, la plajă, la un fotbal, ori la un grătar cu familia. Pentru ca sătmărenii domiciliaţi în acest cartier să beneficieze de condiţii cât mai bune de petrecere a timpului liber, în cel mai scurt timp se doreşte iniţierea unor lucrări de amenajare a digului, astfel ca încă de la începutul verii cetăţenii să poată beneficia deja de acestea. Astfel, înainte de toate va fi iniţiată o acţiune de stârpire a căpuşelor, în acest sens fiind deja prevăzute sume în bugetului municipiului din acest an. Totodată, se doreşte amenajarea unor mini terenuri de fotbal, precum şi a unor spaţii speciale unde, în condiţii civilizate şi adecvate, vor putea fi făcute grătare sau alte gustări specifice la iarbă verde. De asemenea, este prevăzută amplasarea de coşuri pentru depozitarea resturilor rezultate în urma picnicurilor, şi se are în vedere inclusiv amplasarea unor tonete pentru băuturi răcoritoare.

Sătmărenii sunt aşteptaţi să facă propuneri

Alte propuneri, atât referitoare la ceea ce se consideră necesar a mai fi realizat în micro 16, cât şi la amenajările prevăzute pe digul someşului, sunt aşteptate din partea cetăţenilor care domiciliază în acest cartier. Conducerea primăriei, receptivă la iniţiativa ziarului nostru, ne-a promis că va ţine cont de ele!

23 Comentarii la "Satu Mare Plus – Cartierul Micro 16"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.