Sănătatea are nevoie de salvare

Mult trâmbiţata reformă în sănătate s-a dovedit a fi un eşec. Acesta este concluzia membrilor Departamentului de Sănătate din cadrul PSD.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare medicii: dr. Paula Mare, dr. Dorel Coica şi dr. Dumitru Fanea, membri în Departamentul de Sănătate a PSD, şi-au manifestat dezacordul faţă de modul în care a fost gândită şi aplicată reforma în sănătatea românească. “Nu se face reformă prin reducerea de paturi, prin desfinţarea de spitale sau prin punerea oamenilor bolnavi pe drumuri. După părerea noastră reforma s-a făcut fără cap şi fără să se analizeze situaţia în profunzimea ei”, a declarat preşedintele organizaţiei municipale a PSD Satu Mare, dr. Dorel Coica.

“La noi în judeţ descentralizarea s-a făcut ca la carte”

“Ne plătim asigurările de sănătate şi totuşi oamenilor li se i-a dreptul la serviciile medicale. Prin reducerea numărului de paturi în spitale nu s-a reuşit decât crearea unui haos. Cei care vor trebui internaţi vor fi puşi în situaţia de a sta la rând pentru a ocupa un pat în spital”, a precizat dr. Paula Mare. Potrivit dr. Dumitru Fanea, preşedintele Colegiului Medicilor din Satu Mare, reformă nu se poate face fără înştiinţarea populaţiei. “La nivel de ţară au fost închise 67 de spitale. Noi la Satu Mare suntem destul de norocoşi. Spitalul din Tăşnad a fost transformat într-o secţie exterioară a Spitalului Judeţean Satu Mare. Chiar şi în acest caz rezolvarea putea fi gândită altfel. Dar noi nu am avut probleme de genul celor cu care se confruntă alte judeţe”, explică dr. Fanea. “În judeţul Satu Mare descentralizarea s-a făcut ca la carte dar nu s-a întâmplat aşa în toată ţara”, a precizat dr. Paula Mare.

Bolnavii români sunt trataţi de medici români în străinătate

Plecarea medicilor în străinătate este o altă problemă care trage înapoi sănătatea românească. “Să vă dau un exemplu concret. De la mine de la cabinet vor pleca săptămâna viitoare doi medici în Anglia. Au obţinut contracte pe şase luni şi vor fi plătiţi cu 6.000 de lire sterline pe lună. De acolo vor pleca în Irlanda unde vor avea un salariu de 10.000 de euro. Bolnavii noştri se duc la Fehérgyarmat să fie trataţi de medici români. Cine e de vină? Nu avem probleme cu profesionalismul medicilor sătmăreni sau din alte părţi ale ţării. Sistemul e problema. La Fehérgyarmat nu există, spre exemplu, secţie de Terapie Intensivă. Dacă apare vreo problemă, bolnavii sunt transportaţi la Nyiregyháza”, explică dr. Dorel Coica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.