După cum a fost organizată la Satu Mare, în data de 8 aprilie, sărbătoarea prilejuită de Ziua Internaţională a Romilor ne-a umplut de tristeţe: nici măcar ţiganii nu mai sunt ce au fost! Dacă anul trecut de ziua lor ţiganii din judeţ au dansat de-au rupt pământul în stradă, în faţa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), şi în curtea instituţiei, anul acesta e clar că şi-a băgat Michiduţă coada, de-au ajuns romii să se împartă în două tabere, iar festivităţile să fie lipsite de neastâmpăr şi freamăt.
De dimineaţă, în sala de protocol a CJCPCT, a a vut loc o festivitate sobră la care au participat directorul Felician Pop şi Gheorghe Toduţ din partea Inspectoratului pentru Cultură Culte şi Patrimoniu. Aici, în prezenţa a vreo zece gabori cu pălărie, care cu neveste şi puradei, care singuri, s-a vorbit mai mult de o oră despre istoria romilor şi cum au fost ei dezrobiţi. Între timp, într-o sală alăturată, nişte copii de romi din Sărăuad se pregăteau de spectacol, iar Rozi Bondrea, fosta şefă a romilor din Prefectură, era supărată că Burti (Horvath Ignac, preşedintele Partidei Romilor) a promis că vine cu 100 de ţigani şi-i cotonogeşte pe cei adunaţi la prestigioasa instituţie de cultură.
Pe celălalt front, la Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu”, o mână de romi fără pălărie s-au adunat în sala de spectacole, însufleţiţi de Burti şi Michel (Kovacs Gheorghe actualul reprezentant al romilor din Prefectură). La scurt timp au sosit şi protagoniştii spectacolului care a urmat, nimeni alţii decât copiii din Sărăuad care se pregăteau să danseze pentru cealaltă tabără, la CJCPCT, dar au fost dirijaţi urgent în cealaltă parte, unde s-a ţinut, chipurile, adevărata sărbătoare a romilor. Cel puţin aşa ne-a explicat Burti: “Noi, Partida Romilor, reprezentâm ţiganii din Satu Mare. Deci, pe noi trebuia să ne sprijine Consiliul Judeţean să organizăm festivităţile! Nu-i bai, nu ne-au sprijinit, ne-am descurcat singuri şi facem spectacol aici!” Înainte de spectacol, slăbuţ de tot şi fără zvâc, s-a rostit Tatăl Nostru în ţigăneşte, iar apoi s-a cântat Imnul Romilor. După spectacol, la sediul Partidei Romilor, Burti, ca un veritabil preşedinte care este, a oferit un bufet suedez rafinat, cu sucuri şi sendvişuri, după care toată lumea a plecat către case.
Una peste alta, după cele două manifestări ale romilor am rămas cu trei expresii ţigăneşti, învăţate pe loc: cea din titlu, care înseamnă “Să fiţi sănătoşi”! – şi altele două. “But berşa angla”! – adică “La mulţi ani”, respectiv “Te given mişto” – adică “Să trăiţi bine”! Vă spuneam noi că nici măcar ţiganii nu mai sunt ce au fost!