Ziua Mondială a Sănătăţii sub sloganul “Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine”


Începând cu anul 1950, la data de 7 aprilie în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, în scopul atragerii atenţiei asupra oportunităţii de-a se concentra în privinţa unei probleme de sănătate publică proritare la nivel global, în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pentru acest an, tema Zilei Mondiale a Sănătăţii este “Rezistenţa la agenţi antimicrobieni”, iar sloganul “Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine”, lansează un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei acestor medicamente esenţiale în tratarea bolilor infecţioase, în beneficiul generaţiilor viitoare.

Rezistenţa la antimicrobiene apare atunci când microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurile se modifică astfel încât medicamentele antimicrobiene (printre care antibioticele folosite împotriva bacteriilor) îşi pierd eficienţa din cauza adaptării naturale a microbilor sau uzului impropriu al medicamentelor (doze improprii sau tratamente incomplete). Microbii deveniţi rezistenţi la multiplii agenţi antimicrobieni sunt de temut, întrucât o infecţie multirezistentă netratabilă poate ucide, iar până atunci se poate răspândi şi genera costuri uriaşe pentru indivizi şi societate.
Printre microbii rezistenţi la antibiotice se numără azi bacterii precum Myobacterium tuberculosis (cauza TBC ), iar la nivel mondial a fost consemnată aparţia anuală a aproximativ 440.000 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la multiplii agenţi antimicrobieni ce provoacă cel puţin 150.000 de decese. Totodată, în Uniunea Europeană, din 400.000 de persoane infectate în fiecare an cu virusul HIV, 25.000 mor din cauza unor infecţii bacteriene grave şi rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobândite în unităţile spitaliceşti (infecţii nozocomiale).

La Satu Mare, Ziua Mondială a Sănătăţii va fi marcată prin organizarea acţiunii cu tema“ Vreau să cresc mare si frumos, mâncand sănătos…” Acţiunea este organizată joi, 7 aprilie, ora 15:30, de Direcţia de Sănătate Publică în colaborare cu Grădiniţa cu program prelungit nr.6. Obiectivul acţiunii constă în conştientizarea importanţei pe care o prezintă sănătatea pentru dezvoltarea armonioasă a organismului şi cultivarea interesului pentru menţierea acesteia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.