Primarul din Acâş, pus la zid de localnici


Nemulţumiţi de conducerea Primăriei şi de activitatea Consiliului Local, 13 localnici din Acâş şi Unimăt s-au prezentat marţi, 5 aprilie, la audienţele organizate de Instituţia Prefectului Satu Mare. Cu toate că localnicii au venit cu inima deschisă şi optimişti că reprezentantul Guvernului în teritoriu le va da o mână de ajutor, speriat de problemele expuse şi mai ales de vechimea acestora, prefectul Radu Giurcă le-a reproşat că încearcă să-l responsabilizeze cu ceea ce s-a petrecut în ultimii 20 de ani.

În numele grupului din Acâş şi Unimăt au vorbit Liviu Plosca şi Alexandru Ugli, care s-au referit atât la neregulile din Consiliul Local cât şi la faptul că acestea au loc cu concursul primarului Gereb Nicolae, care, de 20 de ani nu poate fi schimbat de la conducerea Primăriei. În principal, nemulţumirile oamenilor sunt generate de modalitatea în care au loc şedinţele Consiliului Local, începând de la organizarea acestora pe sărite, nicidecum lunar, cum prevede legea, şi convocarea consilierilor, anunţaţi doar în ziua şedinţei, şi până la faptul că secretarul Primăriei din Acâş nu afişează la sediu, de asemenea conform legii, procesele verbale ale şedinţelor.

Un alt aspect semnalat de cetăţeni a fost cu privire la faptul că, în anul 1998, Consiliul Local Acâş a concesionat două hectare de teren către Fundaţia “Kolcsey”. Alexandru Ugli şi Liviu Plosca au afirmat că primarul Gereb Nicolae ar fi facilitat concesiunea în semn de recompensă pentru că fiul său era la vremea respectivă elev al Liceului “Kolcsey Ferenc” din Satu Mare, iar scopul atribuirii terenului ar fi constat în oferirea posibilităţii colegilor acestuia de-aşi aşeza aici corturile în timpul vacanţei de vară. Cu toate că protocolul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de 50 de ani, ananul trecut, în şedinţa Consiliului Local din 19 august, protocolul de concesiune a fost reziliat, iar ulterior a fost organizată licitaţie pentru atribuirea legală a celor două hectare de teren.
Oamenii s-au mai plâns şi de influenţa pe care o au baronii locali, susţinuţi de primarul Gereb, în privinţa cumpărării terenurilor pe care nu deţin acte de proprietate, în timp ce localnicii nu sunt puşi în drepturile legale pe care le au. În acest sens a fost semnalat faptul că Parohia Reformată din Ghenci a cumpărat pământ în Acâş, iar când localnicii au solicitat să vadă actele, reprezentanţii Poliţiei din comună au afirmat că terenul a fost cumpărat de la persoane fizice, fără a menţiona numele acestora.
Copleşit de neregulile semnalate, prefectul Radu Giurcă s-a plâns că oamenii au aşteptat 20 de ani pentru a-şi spune necazurile, iar acum încearcă să-l responsabilizeze pe el cu povara acestora.

3 Comentarii la "Primarul din Acâş, pus la zid de localnici"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.