Control “pascal” la piaţa de produse tradiţionale


Producătorii care-şi expun marfa în piaţa tradiţională din holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare au fost verificaţi vineri, 1 aprilie, de o echipă de control alcătuită din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar Veterinare şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Încadrat în categoria acţiunilor care trebuie bifate, dacă tot a fost emis în acest sens un Ordin al prefectului, controlul a fost de fapt o plimbare de voie printre comercianţi, cu care echipa a schimbat saluturi de politeţe, şi s-a încheiat în aceeaşi atmosferă familiară şi binevoitoare. Ici colo, câte un membru al echipei s-a oprit în faţa tarabelor, a privit, a pipăit sau a mirosit, după care a trecut mai departe, iar comercianţii au răsuflat uşuraţi.

Piaţa de produse tradiţionale, mutată în holul Casei de Cultură a Sindicatelor la începutul iernii, după ce o perioadă de la inaugurare a funcţionat pe platoul din Piaţa “25 Octombrie”, nu mai este, din păcate, ceea ce a fost sau ar trebui să fie. După metoda clasic românească, producătorii au respectat regulile impuse la început doar până s-au convins că sătmărenii sunt atraşi de produsele expuse. Ulterior, preţurile au început s-o ia razna, invers proporţional cu calitatea produselor, dintre care multe au devenit deja de duzină, ca să nu mai punem la socoteală că în prezent, unii dintre comercianţi nici măcar nu-şi mai fac probleme că preţurile nu sunt afişate, aşa cum s-a trâmbiţat la început când s-a vorbit despre regulile stricte care vor trebui respectate.

După controlul de vineri, tot ce am înţeles a fost că săptămâna viitoare, reprezentanţii celor trei instituţii se vor întâlni cu conducerea Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale, şi avem toate motivele să ne îndoim că atmosfera va fi mai puţin prietenoasă ca vineri. Că de, se apropie Paştele…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.