Prezent la Satu Mare, ministrul Mediului şi Pădurilor – Borbelyi Laszlo a semnat joi, 31 martie, contractul de finanţare pentru proiectul privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare. Evenimentul a avut loc în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean, contractul fiind semnat atât de ministrul Borbelyi Laszlo cât şi de preşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad, respectiv Ioan Leitner, directorul SC Apaserv SA, operatorul oficial al serviciilor de apă şi canalizare din judeţul Satu Mare. Înainte de semnarea contractului, ministrul Borbelyi Laszlo împreună cu conducerea Consiliului Judeţean – preşedintele Csehi Arpad şi cei doi vicepreşedinţi – Mircea Govor şi Adrian Ştef, au participat la o întâlnire cu primarii localităţilor din judeţul nostru. Cu acest prilej, Borbelyi Laszlo a vorbit depre programele cu finanţare de la Fondul de Mediu care vor continua şi în acest an, şi le-a atras atenţia primarilor asupra necesităţii de-a nu rata accesarea de proiecte pentru obţinerea de fonduri. Ultima parte a vizitei la Satu Mare a ministrului Borbelyi a constat în deplasarea la depozitul ecologic de deşeuri de la Doba, respectiv participarea, în municipiul Carei, la inaugurarea Liceului Teoretic, recent reabilitat.
Cea mai mare finanţare din judeţ
Proiectul semnat joi, referitor la extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare a fost accesat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu – Axa prioritară 1, iar valoarea totală a acestuia se cifrează la 433.519.445 lei, fără TVA, din care 400.299.995 lei reprezintă valoarea eligibilă. Finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune şi de la bugetul de stat, reprezentând 98%, se cifrează la 392.293.996 lei, diferenţa urmând a fi asigurată din surse locale. Astfel, suma prevăzută pentru SC Apaserv SA este 33.219.450 lei şi reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului, iar 8.005.999 lei contribuţia din bugetele locale ale localităţilor beneficiare de investiţii prioritare, respectiv municipiile Satu Mare şi Carei, precum şi localităţile Negreşti Oaş, Tăşnad, Ardud, Foieni, Livada, Căpleni, Odoreu, Lazuri, Păuleşti şi Botiz. În privinţa apei potabile, lucrările prioritare vizează extinderea şi reabilitarea resurselor de apă potabilă subterană, reabilitarea surselor de apă potabilă de suprafaţă, reabilitarea puţurilor de adâncime, reabilitareaşi extinderea staţiilor de tratare – pompare şi a rezervoarelor, respectiv reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie, inclusiv contorizarea. Pentru apa uzată, se are în vedere reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare, reabilitarea şi construirea de staţii de pompare intermediare, modernizarea şi reabilitarea staţiilor de epurare, respectiv construirea de staţii de epurare. Potrivit celor declarate de preşedintele Csehi Arpad, imediat după semnarea contractului de finanţare, SC Apaserv SA în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Satu Mare vor elabora un plan de acţiune privind începerea lucrărilor. Preşedintele Csehi a menţionat că lucrările vor fi iniţiate în toamna acestui an, iar o primă etapă se preconizează a fi încheiată în vara anului viitor.
Atenţie la proiectele cu finanţare din Fondul de Mediu!
În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu primarii din judeţul Satu Mare, ministrul Borbelyi Laszlo a făcut un apel la importanţa pe care aceştia trebuie s-o acorde site-ului Ministerului Mediului şi Pădurilor referitor la Fondurile de Mediu. Anul trecut, pentru investiţiile mari finanţate din acest fond au fost alocaţi 1 miliard euro – a menţionat ministrul Borbelyi, iar în acest an vor putea fi accesate în continuare proiecte, cu condiţia ca primarii să acorde atenţia cuvenită acestui aspect. Ministrul Borbelyi a amintit că între proiectele mari finanţate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, judeţul Satu Mare a primit anul trecut pentru gestionarea deşeurilor la depozitul ecologic de la Doba, 22,5 milioane lei, faţă de cele 10 milioane prevăzute iniţial, pentru acest an fiind prevăzută în continuare alocarea de fonduri. Pe de altă parte, Borbelyi Laszlo s-a referit la proiectele mari care vor continua şi în acest an. Este vorba, mai întâi, despre proiectul privind amenajarea unor piste pentru biciclişti, al cărui ghid va fi publicat în curând în Monitorul Oficial. Apoi, este proiectul Casa Verde, care va fi repornit începând cu luna mai, cu menţiunea că până în prezent, la nivel naţional 18.500 persoane fizice( familii )au accesat acest program, iar 2.700 au beneficiat deja de finanţare, o problemă fiind înregistrată în privinţa persoanelor juridice. În acest sens, ministrul Borbelyi a precizat că în judeţul Satu Mare au fost înregistrate doar 13 solicitări, din care câte şase din partea unor primării, respectiv culte, iar unul din partea Jandarmeriei. Un alt program ce va fi derulat în continuare se referă la împăduriri, cu menţiunea că în acest an, faţă de anul trecut când au fost alocaţi 300.000.000 lei, se are în vedere dublarea sumei, totodată, în acest an urmând a fi extinsă şi derularea programelor pentru alimentarea cu apă a localităţilor, respectiv cel privind măsurile împotriva inundaţiilor, precum şi programul Rabla.
Administraţiile locale riscă sancţiuni dacă nu reduc poluarea
În altă ordine de idei, la conferinţa de presă organizată după întâlnirea cu primarii, respectiv semnarea contractului de finanţare, ministrul Borbelyi Laszlo a fost întrebat despre procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană pentru cinci zone din România, din cauza poluării atmosferice determinate de pulberile în suspensie. Ministrul Mediului şi Pădurilor a delarat următoarele: “Este vorba despre calitatea aerului care trebuie să ne îngrijoreze în aglomeraţiile mari, unde există o poluare accentuată din cauza numărului mare de maşini şi a altor poluatori. Din acest punct de vedere, România nu a intrat în infringement, care nu este un cuvânt magic, ci o chestiune normală care se referă la ce consecinţe poate suporta un stat membru al Uniunii Europene dacă nu respectă prevederile impuse. Dar, e adevărat, Uniunea Europeană este îngrijorată de calitatea aerului în oraşele mari. Noi avem peste 100 de analizoare cu care măsurăm calitatea aerului în aglomeraţiile importante, iar peste două săptămâni vom organiza o videoconferinţă pentru a atrage atenţia autorităţilor locale că trebuie să aibă un plan de reducere a poluării, respectiv să facă unele investiţii în acest sens.Lipsa acestor planuri la nivelul administraţiilor locale se poate lăsa şi cu sancţiuni, dar nu ne încălzesc sancţiunile, ci suntem preocupaţi să respirăm un aer mai curat”.
Un Comentariu la "Peste 430 milioane lei, cea mai mare finanţare din judeţul Satu Mare pentru extinderea infrastructurii de apă"