O nouă autogară în Satu Mare


În şedinţa de joi, 31 martie, consilierii municipali sătmăreni au aprobat proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei noi autogări. Înfiinţarea autogării, care va fi amenajată pe strada Luceafărului nr.25-27, a fost aprobată la solicitarea operatorului SC Prisma SA. În aceeaşi şedinţă, consilierii municipali au oferit un veritabil show când a fost dezbătut proiectul de hotărâre privind completarea capitolului referitor la prestarea serviciilor funerare al regulamentului de funcţionare a cimitirului uman de pe strada Amaţiului, şi acela referitor la aprobarea dezafectării clădirii fostului punct termic „ PT Avântului ”.

Autogară pe strada Luceafărului

Reglementările legale privind transportul public de călători prevăd ca pornirile şi sosirile curselor regulate să se facă din şi în autogări. Având în vedere numărul mare de autovehicule care efectuează curse regulate zilnice pentru transportul public de persoane şi în vederea asigurării unei bune desfăşurări a acestei activităţi în municipiul Satu Mare, a fost propusă înfiinţarea unei autogări în partea de nord a oraşului, pe str. Luceafărului nr. 25-27. Prin amenajarea autogării pe strada Luceafărului se urmăreşte decongestionarea traficului din zona centrală a municipiului, atât pentru pietoni cât şi pentru autovehicule. Pentru amenajarea autogării vor fi folosiţi cei aproximativ 890 mp de platformă betonată pentru garare în vederea îmbarcării-debarcării pasagerilor şi circa 130 mp de clădire care va fi reamenajată în vederea realizării unor funcţiuni necesare pentru autogară (casă de bilete, sală de aşteptare, sală de păstrare a bagajelor, birou şef coloană şi grupuri sanitare).

Contre pentru fostul Punct Termic de pe strada Avântului

După ce în două şedinţe anterioare, comisia juridică a respins propunerea executivului privind dezafectarea clădirii fostului Punct Termic situat pe strada Avântului, proiectul de hotărâre a fost inclus din nou pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Clădirea fostului punct termic„ PT Avântului ” din municipiul Satu Mare, în suprafaţă de 370 mp, aparţine domeniului privat al municipiului Satu Mare. În aceste condiţii, municipiul Satu Mare nu a putut concesiona această clădire pentru a fi reabilitată şi nici să noteze această construcţie în CF, deoarece terenul de sub construcţie nu este proprietatea municipiului. Însă, starea în care se află acum această clădire, a atras şi favorizează adăpostirea oamenilor străzii, care au transformat spaţiul din interior, dar şi cel din exterior, într-un veritabil focar de infecţie pentru locatarii din blocurile învecinate. Consilierii au fost de părere că, deoarece terenul nu se află în proprietatea municipiului, demolarea imobilului ar trebui să fie făcută de proprietarul terenului, nicidecum pe cheltuiala Primăriei. Astfel, după ce comisia juridică şi-a menţinut şi în şedinţa de joi punctul de vedere referitor la respingerea propunerii executivului, consilierii au votat, fiind înregistrat un număr record de abţineri – 13 – ceea ce a determinat respingerea proiectului de hotărâre în ansamblu.

Dispute inutile pentru amenajarea locurilor de veci

Dezbaterea proiectului de hotărâre privind completarearea capitolului referitor la prestarea serviciilor funerare al regulamentului de funcţionare a cimitirului uman de pe strada Amaţiului, a demonstrat că uneori consilierii uită ce au votat anterior. În luna februarie a.c., la preluarea de către Administraţia Domeniului Public (ADP), de la SC Locaterm SA, a cimitirului de pe strada Amaţiului, în regulamentul de funcţionare nu a fost prevăzută facilitatea privind achitarea în rate a lucrărilor funerare. Pentru a se veni în sprijinul persoanelor care nu au posibilitatea de-a achita integral costurile unei lucrări funerare, a fost propusă modificarea regulamentului, prin facilitatea privind achitarea lucrărilor în patru rate lunare, consecutive şi egale, cu condiţia achitării unui avans de 50% din valoarea totală a lucrării. Obligaţiile de plată şi termenele de onorare a acestora, vor fi stabilite într-un contract încheiat între ADP Satu Mare şi beneficiar. Pentru a beneficia de posibilitatea plăţii în rate, beneficiarul va depune o solicitare în scris în acest sens. Cu toate că tarifele privind realizarea lucrărilor funerare au fost aprobate de către consilierii municipali când cimitirul se afla în administrarea SC Locaterm SA, în şedinţa de joi, făcând abstracţie de obiectul strict al proiectului de hotărâre, unii dintre consilieri au demonstrat că au uitat acest lucru. Astfel, au existat opinii paralele cu obiectul proiectului de hotărâre, referitoare la necesitatea reducerii tarifelor, considerate prea mari pentru oamenii cu venituri mici, care nu-şi pot permite o criptă pentru patru persoane, dar şi cu privire la oportunitatea întocmirii de către ADP a unor devize şi analize care să motiveze tarifele.

2 Comentarii la "O nouă autogară în Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.