Expoziţie de fotografii 3D la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

Aveţi nevoie de o pereche de ochelari speciali, de puţină concentrare şi creierul poate fi păcălit într-o secundă. Un grup de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au venit cu o idee inedită. Realizarea unei expoziţii cu fotografii 3D.

Dacă vreţi să vedeţi bustul lui George Coşbuc, al lui Eminescu, Lupoaica sau statuia Sfintei Elisa nu mai are rost să bateţi tot oraşul. Nu aveţi decât să urcaţi până la primul etaj a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi să admiraţi inedita expoziţie a unui grup de elevi extrem de inteligenţi. „Ideea ne-a venit în toamna anului trecut. Ne-am apucat de studiu şi în cele din urmă am reuşit să punem în practică ceea ce iniţial a fost doar o idee”, explică iniţiatorul proiectului, Hutton Richard. Apoi, ideea s-a materializat într-o mică expoziţie intitulată „Statui din Satu Mare”. Cele 12 fotografii sunt expuse la primul etaj al Colegiului, lângă Sala profesorală.

Care este „Marele Secret?”

„Sunt 12 fotografii. Am ales să pozăm câteva busturi şi statui deoarece prelucrarea loc atât din punct de vedere a spaţialităţii este mult mai simplă. Am făcut foarte multe fotografii. La un moment dat ne-am dat seama că senzaţia de spaţialitate este mult mai pronunţată dacă fotografiile sunt făcute dintr-un anumit unghi. Ideea e să se vadă şi grosimea obiectului fotografiat. De asemenea, fotografiile trebuie făcute de aproape, de la cel mult 1,5 metri”, spune Hotton Richard. Însă, pentru a vedea „pe viu” ceea ce grupul de elevi vrea să ne spună, e nevoie şi o pereche de ochelari speciali, a căror „lentile” sunt făcute din material plastic de culori diferite, roşu şi mov în cazul nostru.

Realizatorul ochelarilor speciali este Tudor Orha

„Ideea este să păcălim creierul. Fiecărui bust sau statui i-am făcut două fotografii. Prima dintr-o poziţie oarecare, iar pentru a-l doilea am mişcat aparatul cu 5 cm. Cu ajutorul unui program special, 3D Camera Studio, am suprapus cele două fotografii. Astfel, reuşim să păcălim creierul”, spune Richard. Fotografiile au fost realizate atât de Hutton Richard cât şi de Teodora Şerban. Ochelarii speciali pentru vederea tridimensională au fost concepute şi realizate de Tudor Orha, iar documentarea pentru monumentele fotografiate au fost realizate de Ruxandra Bob şi Eliza Bodea. „Este o idee frumoasă. Expoziţia este o premieră în Satu Mare. Ea este cu atât mai valoroasă cu cât este realizată de către elevi. Ideea a fost a lor. Ei au conceput şi pus la punct tot proiectul, eu nu sunt decât consultantul lor ştiinţific”, explică profesorul Viorel Solschi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.