Ziua Poliţiei Române la Satu Mare (fotoreportaj)

Din dorinţa de-a fi cât mai aproape de cetăţeni, Ziua Poliţiei Române a fost sărbătorită vineri la Satu Mare într-un mod mai aparte. În aşteptarea festivităţii de avansare în grad şi de premiere a cadrelor cu merite deosebite, care a avut loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, poliţiştii sătmăreni, în uniforme de sărbătoare, s-au aflat în număr foarte mare în Piaţa “25 Octombrie”. Pe lângă maşinile binecunoscute – cu sirenă şi girofar – şi autospecialele de intervenţie, aici au fost amplasate mai multe corturi pavilion cu pliante şi materiale informative despre activitatea celor care veghează la liniştea şi siguranţa cetăţenilor. Din păcate, deşi planul iniţial era ca poliţiştii să răspundă întrebărilor adresate de sătmăreni, cei mai interesaţi şi fascinaţi de oamenii în uniformă au fost copiii de la mai multe şcoli din municipiu, aduşi în grupuri organizate în Piaţa “25 Octombrie”.

La ora 10:00, anunţată pentru începerea acţiunilor în aer liber, pe platoul din Piaţa “25 Octombrie” aşteptau deja nerăbdători şi dezamăgiţi că nu au ce vedea, copii din trei clase ale Şcolii Generale “Avram Iancu”. Prea mici ca să ştie că punctualitatea ar trebui să fie sfântă, cu naivitatea specifică vârstei, copiii au avut doar păreri bune despre poliţişti, la fel ca şi doamnele învăţătoare care îi însoţeau. Treptat, platoul s-a umplut de poliţiştii convocaţi la şedinţa festivă, iar între aceştia s-au remarcat şi cei ce au făcut parte din vechea gardă a Poliţiei sătmărene. A fost uşor de remarcat, fie şi doar prin felul în care le venea uniforma, şi diferenţa dintre poliţiştii din generaţia veche şi cei din noua generaţie, înalţi, supli, eleganţi. În continuare, deoarece drumul lor înspre sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor trecea inevitabil prin holul instituţiei, unii au mai tras cu privirea la cârnaţii, brânzeturile, mierea şi spanacul expuse în piaţa tradiţională. O notă aparte au făcut, evident, reprezentantele sexului frumos îmbrăcate în uniformă, care au declarat că activitatea lor este la fel de serioasă ca şi aceea desfăşurată de colegii lor. Care, la rândul lor şi-au lăudat colegele, fie şi pentru că a fost zi de sărbătoare şi n-ar fi dat bine să nu fie politicoşi şi amabili.

Festivitatea de avansare în grad şi de premiere a poliţiştilor cu merite speciale s-a desfăşurat după momentele protocolare obişnuite: intonarea Imnului de Stat al României şi citirea mesajelor adresate poliţiştilor sătmăreni de către ministrul Administraţiei şi Internelor, respectiv şeful Inspectoratului General al Poliţiei. Momentele mai speciale au fost acordarea diplomei de poliţist al anului agentului şef principal Felician Jurj, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, respectiv avansarea în grad înainte de termen – de la agent şef la subcomisar – a poliţistului Marin Duca, din cadrul aceluiaşi serviciu. Cu menţiunea că, pentru avasare în grad înainte de termen a fost propus şi inspectorul principal Cătălin Dănciuţi, şeful Biroului Poliţiei Rutiere, pentru care nu s-a primit confirmarea de la Bucureşti. Totodată, 118 poliţişti au fost avansaţi în grad la termen. În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată şi pentru a încheia frumos sărbătoarea de azi, poliţiştii au asistat la un spectacol folcloric susţinut de Petrică Mureşan, Nicolae şi Nicuşor Mureşan, precum şi de către reprezentanţii Şcolii de Arte.

Cel mai spectaculos şi apreciat moment al manifestărilor organizate de Ziua Poliţiei a avut loc de la ora 13:00, pe platoul din Piaţa “25 Octombrie”, şi a constat într-o demonstraţie în aer liber a lucrătorilor din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.