Judeţul Satu Mare – sub media pe ţară la TBC


Cu cele 325 de cazuri înregistrate anul trecut, mai puţine cu 75 faţă de cele din 2009, judeţul Satu Mare se situează sub media pe ţară în privinţa incidenţei tuberculozei. Datele referitoare la evoluţia TBC la nivel mondial, naţional şi în judeţul Satu Mare, au fost prezentate marţi, 24 martie, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, de conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie, în cadrul unei conferinţe de presă. La întâlnirea cu ziariştii au participat managerul Ioan Sergiu, directorul medical Lita Sălăjean şi Călin Tudorache- directorul economic. Conferinţa de presă a fost urmată de simpozionul cu tema “O lume fără tuberculoză – Informează, tratează, elimină!”, la care, din partea administraţiei locale au fost prezenţi subprefectul Pataki Csaba şi Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Tuberculoza, în scădere în judeţul Satu Mare

În cadrul întâlnirii cu ziariştii, managerul Ioan Sergiu a precizat că anul trecut, la nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate 325 cazuri de TBC, faţă de 400 înregistrate în 2009. O reducere a numărului de îmbolnăviri a fost înregistrată şi în cazul copiilor, în judeţul Satu Mare fiind consemnate anul trecut doar zece astfel de cazuri, faţă de c cazurilor îmbolnăviri de TBC. Ioan Sergiu afirmă că reducerea numărului de îmbolnăviri poate fi consecinţa aplicării programului naţional cu privire la controlul tuberculozei. Acest program prevede supravegherea strictă atât a înregistrării bolnavilor şi monitorizării acestora, cât şi a tratamentului efectuat, ceea ce determină reducerea incidenţei tuberculozei, precum şi prevenirea îmbolnăvirii altor pacienţi.

Deşi e gratuit, unii pacienţi abandonează tratamentul

Pe de altă parte, directorul medical Lita Sălăjean a subliniat faptul că, deşi tratamentul, investigaţiile medicale şi spitalizarea sunt gratuite, sunt consemnate în continuare cazuri de pacienţi care abandonează tratamentul, iar astfel se ajunge la agravarea bolii. Astfel, anul trecut, 23 de pacienţi cu domiciliul în mediul rural au abandonat tratamentul, cu toate că medicamentele le-au fost transportate la dispensarele medicale, iar aceştia s-au prezentat pentru a le ridica. “Motivaţia lor este inexplicabilă: că nu pot să ia medicamentele, că îi doare stomacul, că au uitat să meargă după ele. Întotdeauna le atrag atenţia că, în cazurile în care au probleme şi intervine ceva, să ni se adreseze. Nimeni nu vine, aşa că mă trezesc la sfârşitul tratamentului că unii au întrerupt medicaţia” – a declarat Lita Sălăjean. Totodată, atât managerul Ioan Sergiu cât şi directorul medical Lita Sălăjean şi-au exprimat temerea în ceea ce priveşte perspectiva, în condiţiile în care medicii de familie, nemaiavând alocate fonduri de CJAS în acest scop, nu se vor mai implica în depistarea bolnavilor de tuberculoză.

Buget mai mic în 2011

Referindu-se la situaţia financiară a Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, directorul economic Călin Tudorache a precizat că bugetul alocat de CJAS pentru primul trimestru al acestui an este mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în acest an au fost alocaţi 1.793.210 lei, iar anul trecut 1.926.848 lei. Anul trecut, investiţiile realizate din venituri proprii s-au cifrat la 22.350 lei, în timp ce suma alocată de Consiliul Judeţean a fost de 300.000 lei, iar banii au fost folosiţi, între altele, pentru recompartimentarea a trei dintre saloanele spitalului. Totodată, în 2010, Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a primit de la bugetul de stat 144.000 lei în vederea achiziţionării de aparatură.

Satu Mare, pe locul 25 în ţară

În altă ordine de idei, referindu-se la evoluţia tuberculozei la nivel mondial, respectiv naţional, managerul Ioan Sergiu a afirmat că în 2010 în lume au fost înregistraţi 9.400.000 bolnavi de TBC. Din aceştia, cei mai mulţi s-au regăsit în Asia de Sud-Est, unde au fost înregistrate 3.300.000 cazuri. În Europa, anul trecut au fost consemnate 420.000 cazuri de TBC, ceea ce reprezintă 47% din populaţia continentului. În ceea ce priveşte România, în 2010 au fost înregistraţi 19.395 bolnavi de tuberculoză, cele mai afectate judeţe fiind Olt, Dolj şi Gorj, iar cele mai puţin afectate Sibiu, Harghita şi Covasna. Cu cele 325 de cazuri înregistrate anul trecut, mai puţine cu 75 faţă de cele din 2009, judeţul Satu Mare se situează aproximativ pe locul 25, sub media pe ţară în privinţa incidenţei tuberculozei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.