150 de ani de la moartea lui Taras Şevcenko

Ucrainenii din judeţul Satu Mare au comemorat joi, 24 martie, de la ora 13.00, un veac şi jumătate de la moartea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko. Evenimentul cultural a avut loc în Parcul de pe B-dul Vasile Lucaciu din Satu Mare, la bustul poetului.

În amintirea marelui om de cultură ucrainean, la bustul acestuia s-au depus coroane şi jerbe de flori. Cel care a evocat viaţa şi creaţia poetului ucrainean a fost preşedintele filialei sătmărene a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Mihai Macioca. “În acest an se împlinesc 150 de ani de la moartea marelui om de cultură ucrainean. Ne-am bucurat foarte mult anul trecut când am reuşit să dezvelim bustul lui Taras Şevcenko aici la Satu Mare. A fost un om de care merită să ne aducem aminte şi ca tinerii să-i cunoască creaţia”, a precizat Mihai Macioca.

„Popor” de oficialităţi la comemorarea lui Şevcenko

La eveniment au participat edilul-şef al Sătmarului, Iuliu Ilyés, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, subprefectul Pataki Csaba, preşedintele Comisiei pentru cultură din cadreul Consiliului Local (CL) Satu Mare, Viorel Solschi, consilierul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Gheorghe Toduţ, profesorul Ioan Corneanu şi avocaţul Gheorghe Moiş. În a doua parte a manifestărilor elevii Şcolii cu clasele I-VIII din Micula au susţinut un program artistic evocând atât tradiţiile minorităţii ucrainene cât şi poeziile scrise de Taras Şevcenko.

Cine a fost Taras Şevcenko?

Poetul şi pictorul ucrainean s-a născut în data de 9 martie 1814 şi a trecut în nefiinţă în 10 martie 1861. Considerat poetul naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko şi-a încercat măiestria artistică şi nu cu puţine rezultate, şi în pictură. Pe de altă parte este considerat şi creatorul limbii şi literaturii ucrainene moderne. A scris poezii nu doar în ucraineană ci şi în limba rusă şi a creat opere deosebit de valoroase ca ilustrator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.