Ajutaţi pădurea prevenind incendiile!

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii la păduri pompierii vin cu câteva sfaturi bine de urmat. Însă cei care nu respectă legea sunt buni de plată. Amenzile variază între 1.000 şi 2.500 de lei.

Astfel, orice persoană are obligaţia de a acorda ajutor când şi cât este posibil semenilor aflaţi în pericol sau în dificultate. În cazul incendiilor produse la păduri, la plantaţii şi la culturi agricole, persoanele aflate în apropiere au obligaţia să intervină cu mijloacele pe care le au la îndemână, fără a fi solicitate şi să anunţe de urgenţă Ocolul Silvic în administraţia căreia se află pădurea. De asemenea, pompierii recomandă aprinderea focului doar în locurile permise, la adăpost de vânt, curăţind în prealabil terenul din jur de orice material inflamabil.

„Chibritele şi ţigările aprinse nu se aruncă la întâmplare prin pădure” – Aurel Ulici

“Nu este bine să se facă foc în caz de vânt puternic şi pe timp secetos. Nu e bine să lăsăm chibritele şi brichetele la îndemâna copiilor, iar focul odată aprins nu trebuie lăsat nesupravegheat deoarece chiar şi o slabă adiere de vânt ar putea să provoace tragedii. De asemenea, ţigările şi chibritele aprinse nu se aruncă la întâmplare prin pădure”, explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU “Someş” Satu Mare, Aurel Ulici.

Măsurile de prevenire a incendiilor nu se opresc însă aici. Potrivit pompierilor cenuşa rezultată din ardere trebuie depozitată în gropi speciale. Iar dacă tragedia e gata făcută trebuie sunat la numărul de apeluri de urgenţă “112”.

Nerespectarea acestor măsuri dar şi nepăsarea persoanelor aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează conform Legii nr.307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.