Explozie a cazurilor de diabet la Satu Mare


Situaţie fără precedent în judeţul Satu Mare: în mai puţin de trei luni de la începutul anului, în evidenţele Centrului Diabetic Judeţean (CDJ) au fost înregistrate mai mult de 350 de persoane depistate cu diabet! Indiferent că noile cazuri au fost depistate spontan, de către medicii de familie ori de către medicii specialişti cu prilejul unor investigaţii care vizau alte afecţiuni, creşterea numărului de diabetici este alarmantă. Despre situaţia îngrijorătoare înregistrată în judeţul Satu Mare vorbesc de la sine şi datele statistice preşentate de medicul Szilagyi Iosif, şeful CDJ: dacă în anii ‘ 92-‘ 93 în judeţ erau înregistrate sub 3.000 de persoane cu diabet, în prezent numărul acestora depăşeşte 15.000!

Situaţie alarmantă

Anul trecut în luna noiembrie, după acţiunea de determinare gratuită a glicemiei organizată de CDJ, din cei 1.047 de sătmăreni care s-au prezentat pentru investigaţii, 50 au fost identificaţi ca având diabet, iar 20 ca suspecţi de această afecţiune. Situaţia a fost declarată ca îngrijorătoare, în condiţiile în care, de la un an la altul s-a constatat o creştere a numărului de diabetici nou depistaţi cu prilejul fiecărei acţiuni de acest fel. În prezent, la doar patru luni de la acţiunea de anul trecut, şi în mai puţin de trei luni de la începutul anului, situaţia este explozivă, atrage atenţia medicul Szilagyi Iosif, şeful CDJ Satu Mare: “Este un fenomen ce depăşeşte situaţiile înregistrate în anii anteriori. Concret, este vorba despre 356 de persoane depistate cu diabet de la începutul anului 2011. Opt dintre acestea au fost identificate ca având diabet de tip unu, din care 6 – din nou o situaţie îngrijorătoare – sunt copii cu vârsta sub 16 ani, iar 36 sunt insulino-dependenţi. Este un fenomen ce depăşeşte situaţiile înregistrate în anii anteriori. Concret, este vorba despre 356 de persoane depistate cu diabet de la începutul anului 2011. Opt dintre acestea au fost identificate ca având diabet de tip unu, din care 6 – din nou o situaţie îngrijorătoare! – sunt copii cu vârsta sub 16 ani, iar 36 sunt insulino-dependenţi. Pe undeva, este surprinzător numărul mare al persoanelor depistate cu diabet în mai puţin de trei luni, dar pe de altă parte confirmă predicţiile privind explozia cazurilor de diabet, care s-au făcut la ultimele evaluări cu prilejul congreselor europene şi mondiale de specialitate” – ne-a declarat Iosif Szilagyi.

Cauze incontestabile, temeri şi statistici îngrijorătoare

Vorbind despre cauzele ce au determinat această situaţie îngrijorătoare, şeful CDJ Satu Mare menţionează modificarea stilului de viaţă, creşterea numărului de persoane diagnosticate cu boli cardiovasculare şi Hiper Tensiune Arterială, precum şi adevărata explozie a cazurilor de obezitate, efectul secundar al unui mod de viaţă sedentar şi a unei alimentaţii neadaptate efortului fizic depus. Pe de altă parte, întrebat dacă, în condiţiile actuale, când sistemul de sănătate din România se află în suferinţă, diabeticii nu ar putea rămâne la un moment dat fără medicamentele care le sunt asigurate gratuit, Szilagyi Iosif afirmă că preferă să nu se gândească la o astfel de perspectivă: “Sper să nu intervină probleme care să împiedice asigurarea la timp şi gratuit a medicaţiei diabeticilor. Aceasta ar însemna o problemă deosebită atât pentru diabetici cât şi pentru societate, deoarece aceşti pacienţi, dacă nu sunt urmăriţi şi nu li se asigură o medicaţie corespunzătoare, vor face o serie de complicaţii pentru tratarea cărora va fi nevoie de costuri mult mai mari decât dacă le-ar fi asigurat tratamentul corespunzător”. Una peste alta, ţinând cont de cei 15.000 de diabetici înregistraţi oficial în evidenţele CDJ, la un calcul sumar rezultă că aproximativ 4% din populaţia judeţului Satu Mare este suferindă de diabet. Uşor cinic, medicul Szilagyi Iosif afirmă că, chiar şi aşa stând lucrurile, putem să fim optimişti, deoarece media regională a incidenţei diabetului recunoscută pentru această zonă a Europei este de 6 procente.

Tot mai multe cazuri noi, de la un an la altul

În urma centralizării datelor înregistrate după acţiunea de determinare gratuită a glicemiei organizată de CDJ Satu Mare anul trecut în luna noiembrie, s-a stabilit că s-au prezentat pentru investigaţii 1.047 de sătmăreni. Aceştia, pe lângă determinarea glicemiei au beneficiat gratuit şi de măsurarea înălţimii, a greutăţii şi circumferinţei abdominale, respectiv a tensiunii arteriale. Rezultatele acestor investigaţii au fost alarmante, în condiţiile în care, 53 de persoane au fost identificate ca având diabet, iar 20 ca suspectate de această afecţiune, fiind necesară efectuarea unor investigaţii suplimentare. Totodată, 90 de persoane au fost depistate cu hipertensiune arterială. Situaţia cea mai îngrijorătoare a fost constatată în privinţa persoanelor identificate cu exces ponderal şi obezitate. Astfel, din cei 1.047 de sătmăreni care s-au prezentat la acţiune, 800 au fost identificaţi cu exces ponderal, în 300 de cazuri fiind constatată instalarea obezităţii. Medicul Szilagyi Iosif atrage atenţia asupra faptului că, în fiecare an, cu prilejul acţiunilor organizate pentru determinarea glicemiei, se constată o creştere a numărului persoanelor identificate cu diabet şi exces ponderal. În privinţa diabetului, directorul CDJ afirmă că, faţă de anul 2009, când 4% dintre sătmărenii prezenţi la acţiune au fost identificaţi ca având această afecţiune, în anul 2010 incidenţa diabetului a crescut la 5 procente.

Stela Tudor

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.