12% din suprafaţa judeţului sunt arii protejate

Evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare arată că în judeţ avem 52.249 hectare de arii protejate ceea ce reprezintă aproximativ 12% din suprafaţa judeţului. În categoria ariilor protejate intră şase arii naturale de interes naţional, nouă de interes judeţean şi patru arii protejate de interes comunitar.

Potrivit consilierului Biroului de Deşeuri şi Arii Protejate din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Fecser Péter, suprafaţa ariilor protejate de interes naţional este de 6.340 hectare. „Stăm destul de bine în ceea ce priveşte ariile protejate. Pentru asigurarea măsurilor optime de ocrotire şi conservare a mediilor de viaţă a plantelor şi animalelor care trăiesc într-o anumită regiune s-au constituit câteva arii protejate. În această categorie intră: Dunele de nisip de la Foieni, Mlaştina Vermeş din comuna Sanislău, Tinoavele din M-ţii Oaşului, Pădurea Urziceni, Cursul inferior al râului Tur şi Pădurea Runc din comuna Pomi. Acestea sunt de interes naţional atât prin flora pe care le deţin cât şi prin faună”, explică Fecser Péter.

Ariile protejate sunt în custodia unor ONG-uri

Ariile protejate i-au naştere când se simte nevoia de a proteja anumite specii de plante şi animale sau anumite formaţiuni geologice. „UE nu impune transformarea unor teritorii în arii protejate însă cere să avem grijă de speciile pe cale de dispariţie. Mai mult decât atât, se pot obţine şi fonduri europene pentru zonele respective. Chiar şi administraţiile locale care îşi au suprafaţa într-una din ariile protejate, fie de interes judeţean, naţional sau comunitar la accesarea fondurilor europene beneficiază de un punctaj în plus”, explică consilierul APM. Pe de altă parte, ariile protejate sunt date în custodia unor ONG-uri care au drept scopt conservarea ariilor protejate de care au grijă. „Pe lângă administraţiile locale, şi ONG-urile pot accesa fonduri europene în funcţie de planurile de management pe care le elaborează în vederea protecţiei mediului. La noi în judeţ o parte din ariile protejate sunt în custodia Societăţii Carpatica Ardeleană”, explică Fecser Péter.

Ariile de interes judeţean şi comunitar

Alte rezervaţii naturale intră în categoria ariilor protejate de interes judeţean. Printre acestea merită amintite: apele minerale din comuna Bixad, Băile Puturoasa, Băile Tarna Mare, Valea Măriei, Apele minerale din comuna Certeze, Apele minerale de la Luna-Negreşti, Parcul dendrologic din Carei, Pădurea Noroieni şi Pădurea Mare. Suprafaţa acestor arii protejate este de circa 1.593 hectare. „Starea de conservare a acestor arii de interes judeţean este foarte bună. Acestea au fost declarate arii protejate în urma Hotărârii Consiliului Judeţean (HCJ) nr. 4 din 1995”, spune consilierul APM. Pe lângă ariile protejate de interes naţional şi judeţean mai sunt şi câteva arii a căror suprafaţă se întinde şi în judeţul vecin Bihor. Este vorba despre Câmpia Carei, Câmpia Nirului sau câmpiile cursului superior a râului Tur.

Un Comentariu la "12% din suprafaţa judeţului sunt arii protejate"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.