Povestea începe cu multe decenii în urmă într-un sat din judeţul Alba, în casa părinţilor care aveau aveau o mică pepinieră de pomi şi trandafiri. S-a născut cu dragostea pentru natură în suflet. “Pasiunea pentru flori şi plante în general mi-a fost inoculată încă din casa părintească. Am crescut văzând şi lucrând alături de părinţi în mica noastră pepinieră. Destinul a vrut să le continui munca. Şi cred că dacă m-aş mai naşte încă odată nu aş putea să-mi aleg o altă meserie”, spune Ştefan Wagner, supranumit şi “creatorul de trandafiri”. Pasiunea la dus să-i înveţe şi pe alţii secretele rozelor. A publicat peste 100 de articole. Este coautorul a opt cărţi de specialitate dar şi „creatorul” unui adevărat manual al crescătorilor de trandafiri intitulat „Trandafirul – de la mit la mileniul trei”.
Copilul a crescut cu “germenele pasiunii” bine inoculat în genele sale. “Se spune că prima iubire nu se uită. Înclin să dau crezare înţelepciunii populare”, filozofează Ştefan Wagner. Marea pasiune a devenit apoi meserie. A urmat Şcoala Tehnică Horticolă din Odorheiul Secuiesc, obţinând diploma de tehnician horticol. Însă tânărul nu s-a mulţumit cu atât. În 1951 se înscrie la Facultatea de Horticultură din Bucureşti pe care l-a absolvit în 1956, devenind inginer horticol. “După absolvire am ajuns sub mâna biologului Palocsay de la Cluj, care era la acea vreme, în anii ’50, şeful Staţiunii Pomicole din Cluj Napoca. Am lucrat 41 de ani în domeniile cercetării pomicole şi cea a trandafirilor. La un moment dat, Palocsay m-a chemat la el şi m-a întrebat dacă nu vreau să lucrez şi în domeniul cercetării trandafirilor? Am acceptat cu multă bucurie, deoarece era vorba de a doua mea pasiune. Mi-a încredinţat o colecţie de trandafiri de aproximativ 250 de soiuri. Şi de acolo a început aventura ameliorărilor”, explică Ştefan Wagner.
20 de soiuri, marca Wagner
Şi când pasiunea, pe căi doar de ea ştiută se împreună cu dragostea pentru meseria aleasă rezultatele sunt pe măsură. Timp de 40 de ani a creat 45 de noi soiuri, dintre care 20 sunt omologate. “Omologarea unei noi specii presupune o întreagă hârţogăreală. Soiul nou creat este supus multor studii şi teste. I se studiază rezistenţa în medii climatice diferite, numărul de înfloriri pe an, rezistenţa în diferite soluri, etc. Şi să nu uităm nici de partea bănească. Omologarea unui nou soi de trandafir costă 735 de lei. La creearea unor soiuri noi am folosit în special hibridarea sau înmulţirea încrucişată cum i se mai spune. Am studiat şi metoda iradierii dar am abandonat-o repede deoarece nu a dus la rezultatele scontate. Însă metoda de fixare a unei mutaţii pe un mugur bine dezvoltat a dus la crearea unor noi soiuri. Aşa sunt spre exemplu trandafirii Ambassador şi Golden Elegance”, explică Ştefan Wagner.
A întâlnit-o pe Regina-mamă a Marii Britanii
Ştefan Wagner a participat la multe congrese internaţionale şi este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei “Amicii Rozelor” din România. Mai mult decât atât, este unul dintre membri fondatori a Federaţiei Mondiale a Societăţii de Roze. “Cu prilejul congresului din 1968 de la Londra, am avut onoarea să mă întâlnesc şi cu Regina-mamă a Marii Britanii, o mare iubitoare de trandafiri”, îşi aminteşte creatorul rozelor.
Despre secrete …
Trandafirii, ca orice floare îşi au secretele lor ţinute bine ascunse în faţa “profanilor”. “Trebuie să te apropi cu iubire şi sensibilitate de aceste creaturi. Plantele simt stresul, nervozitatea şi indispoziţia celor care se află în apropiere. Creşterea trandafirilor îşi are secretele sale. Cu toate acestea sunt flori foarte rezistente. Toamna, spre exemplu, butaşii trebuie acoperiţi cu pământ. Noi îi spunem muşuroire. Această tehnică este necesară nu doar în cazul tăierilor de toamnă. Prin muşuroire ferim butaşii de intemperii şi de gerul iernii. Primăvara, odată cu încălzirea vremii se poate trece la dezmuşuroire. Uneori se greşeşte mai ales la tăierile din parcuri. Cei care lucrează cu florile nu sunt întotdeauna specialişti. Tăierile se fac de multe ori foarte scurt şi astfel, primii muguri îngheaţă, mai ales dacă avem o iarnă cu alternanţe de temperatură destul de accentuate. Cum simt căldura încep să de-a naştere la primii muguri, iar dacă apoi vine gerul, acestea îngheaţă”, explică Ştefan Wagner.
În ceea de priveşte partea economică a creşterii trandafirilor, interlocutorul spune că se poate face şi o afacere din aceasta. “Sunt care au luat bani frumoşi de la UE pentru dezvoltarea unei afaceri. E vorba de vreo 25.000 de euro. E lucru pozitiv că mai sunt oameni care iubesc florile. Trebuie să arătăm că şi noi suntem capabili să facem ceva, nu doar străinii”, a mai ţinut să precizeze Ştefan Wagner.
Pingback: Na és mitörtént a múlthéten, srácok? | Szatmári Srácok