Lună plină, mai mare şi mai strălucitoare decât de obicei

Dacă cerul ar fi senin în următoarele trei nopţi am avea toate şansele să vedem o lună mult mai strălucitoare şi mai mare decât de obicei. Fenomenul este deosebit de interesant mai ales că este vorba despre un fenomen ciclic care influenţează într-o oarecare măsură planeta Pământ.

Nu este însă nimic straniu. Astronomii au o explicaţie cât se poate de convingătoare pentru elucidarea acestui fenomen. Potrivit specialiştilor, sâmbătă, 19 martie, luna se află la cea mai mică distanţă de Pământ din ultimii 19 ani. Mai mult decât atât dacă norii se risipesc, timp de trei nopţi vom putea vedea o lună mai mare cu aproximativ 15% şi cu 30% mai strălucitoare decât de obicei. „De fapt, Luna nu va fi mai mare. Nu are cum. Este vorba doar de percepţia noastră vizuală. Apropierea de Pământ o face mai mare şi mai strălucitoare”, vine cu explicaţii mentorul Cercului de astronomie de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, profesorul de fizică Viorel Solschi.

Luna se apropie periodic de Pământ

Profesorul sătmărean vorbeşte despre o anumită periodicitate a fenomenului. „Apropierea lunii de Pământ este un fenomen ciclic care se întâmplă odată la aproximativ 20 de ani. Ştiu că se fac tot felul de speculaţii între cutremurele de pământ şi apropierea lunii însă trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate. În multe privinţe se exagerează. Desigur, probabilitatea cutremurelor este mult mai mare în această perioadă dar nu putem da vina pe apropierea Lunii pentru producerea cutremurelor din Japonia, spre exemplu. Cu toate acestea se ştie că luna are efecte asupra Pământului. Odată cu apropierea satelitului nostru artificial, mareele devin mult mai intense decât în alte perioade”, explică Viorel Solschi.

Ce se poate întâmpla?

Profesorul de fizică explică probabilitatea intensificării fenomenelor seismice dar şi producerea unor maree mai de anvergură prin creşterea forţei de atracţie dintre Pământ şi Lună. „Cu cât cele două corpuri se apropie mai mult, cu atât va creşte şi forţa de atracţie dintre ele. Astfel, atrase de câmpul gravitaţional al Lunii, mareele cresc dar într-o oarecare măsură se intensifică şi activitatea seismică a Pământului. Să vă explic de ce. Se ştie că scoarţa este formată din aşa numitele plăci tectonice care plutesc pe o masă vâscoasă. Odată cu apropierea Lunii, centrul Pământului se încălzeşte. Căldura se propagă şi sprea scoarţă determinând o intensificare a mişcării plăcilor. Acolo unde la întâlnirea dintre două sau mai multe plăci sunt puncte mai slabe, acolo apar cutremurele. Asta e tot, nu e nicio filozofie. Dar repet. Nu trebuie făcute tot felul de legături, cele mai multe fanteziste între apropierea Lunii de Pământ şi cutremurele şi catastrofele naturale”, explică Viorel Solschi.

„Nu vom simţi nimic deosebit” – Viorel Solschi

Potrivit profesorului sătmărean, aceste mişcări de scoarţă, „care sunt adevărate valuri, desigur imperceptibile în general, vor determina la Satu Mare spre exemplu, o îndepărtare a scoarţei terestre cu aproximativ 40 de cm de centrul Pământului. Asta va duce la o scădere a câmpului gravitaţional. Ce vom simţi? Nimic deosebit. Poate doar oamenii mult prea sensibili vor percepe anumite simptome mai uşoare. Un om sănătos nu va percepe nimic”, spune profesorul. Calculele astronomilor arată că Luna se află la o distanţă medie de 384.400 km de Pământ. Sâmbătă, 19 martie, distanţa dintre cele două corpuri cereşti scade la 356.578 km. Acest fenomen va face ca pe un cer senin să vedem în următoarele trei nopţi o Lună plină, şi cu 15% mai mare decât de obicei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.