Suntem printre primii pe ţară la pensionarii de boală

O treime din pensionarii din judeţ beneficiază de pensii de boală. În urma controalelor de anul trecut, 463 pensionari de boală au rămas fără venituri după ce comisia de evaluare le-a respins dosarele.

Potrivit evidenţelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare 26.872 de conjudeţeni de-ai noştri beneficiază de pensie de boală ceea ce reprezintă 28% din totalul pensionarilor înregistraţi la nivelul instituţiei. “În urma reanalizării dosarelor referitoare la pensiile de boală, anul trecut 463 de pensionari au rămas fără venituri. Suntem pe locul trei pe ţară în ceea ce priveşte numărul dosarelor respinse. Oamenii au fost chemaţi în faţa unei comisii de evaluare la Bucureşti unde dosarele au fost verificate la sânge. Controalele vor continua şi în acest an”, a declarat directorul CJP Satu Mare, Eugenia Sabou.

Media lunară: 564 lei pentru un pensionar de boală

Evidenţele instituţiei arată că o bună parte din pensionarii de boală din judeţ, aproximativ 13.000, sunt încadraţi în gradul III de invaliditate în timp ce 11.000 sunt în gradul II. „În judeţ avem 1.097 de pensionari încadraţi în gradul I de invaliditate. Aceştia, pe lângă pensie mai beneficiază şi de o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. Acesta nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară. Potrivit evidenţelor pe care le avem, un pensionar de boală a încasat anul trecut, pe lună în medie 564 lei”, explică Eugenia Sabou.

Cine beneficiază de pensie de boală?

Legea le dă dreptul la pensie de boală asiguraţilor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor la serviciu, bolilor profesionale şi tuberculozei, bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca. În aceaşi categorie intră şi asiguraţii cărora le este afectată sănătatea în perioada cât sunt militari pe durata legal stabilită, sunt concentraţi sau în prizonierat. Elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii. Legea include la pensia de boală şi persoanele care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi cele care au suferit accidente grave, ca urmare a participării la Revoluţia din decembrie 1989.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.