Drumul Crucii ocoleşte anul acesta Sătmarul

Deşi în 2009 s-a bucurat de un succes pe măsură, în acest an procesiunea “Drumul Crucii, cu moartea pe moarte călcând”, ocoleşte Satu Mare. Organizatorul principal al evenimentului, băimăreanul Daniel Leş, cel care a jucat rolul lui Isus în cadrul procesiunii spune că anul acesta echipa de actori nu a fost invitată şi la Satu Mare.

“De ce nu venim la Satu Mare? Foarte simplu. Nu am fost invitaţi. Dacă îmi amintesc bine, în 2009 am fost invitaţi de câteva biserici protestante şi neoprotestante. În 2010, an de cruză, nu am venit. Adevărul e că nici nu am fost invitaţi. Ideea e să fie o chestiune interconfesională. Nu vrem ca să se creadă că procesiunea se organizează doar pentru ortodocşi, romano-catolici sau pentru oricare altă religie. Isus a suferit pentru fiecare dintre noi, indiferent de credinţa în care ne-am născut”, explică ceramistul Daniel Leş. În acest an, nici oraşul natal al artistului, Baia Mare, nu va avea parte de procesiune. “La Baia Mare am organizat în fiecare an. Aici au avut loc şapte ediţii consecutive aşa că în acest an mergem la: Lugoj, Alba Iulia, Sibiu, la Bucureşti vom sta două zile şi poate la Târgu Mureş, dar de acolo încă nu avem confirmarea. Procesiunile vor avea loc în Săptămâna Mare. În fiecare zi, în alt oraş”, spune ceramistul.

Ar fi vorba de bani de benzină şi o cină

Potrivit lui Daniel Leş procesiunea pune în mişcare 70 de actori îmbrăcaţi în haine precum cele de acum 2.000 de ani. “Noi nu cerem bani. Avem nevoie doar de benzină pentru a ne deplasa până în oraşul care ne-a invitat şi de o cină pentru actori. În rest nu cerem nimic. Deci nu este vorba nicidecum de sume astronomice, mai ales că Satu Mare nu e la o distanţă prea mare de Baia Mare. Poate la anul vom ajunge din nou la Satu Mare”, spune Daniel Leş. Procesiunea aminteşte de patimile îndurate, acum 2.000 de ani Isus pe străzile din Ierusalim, cu crucea în spate până pe muntele Golgota unde a fost răstignit.

Un Comentariu la "Drumul Crucii ocoleşte anul acesta Sătmarul"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.