În 2010, pensionarii sătmăreni au împrumutat 100 miliarde lei vechi de la CARP

Pensionarii au împrumutat anul trecut nu mai puţin de 9,9 milioane lei de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare. Este un record, consideră directorul instituţiei sătmărene, Lucian Marişca. De teamă să nu rămână fără lemne de foc, medicamente, cu facturile neplătite sau pentru a-şi vedea nepoţii îmbrăcaţi şi pregătiţi de şcoală, pensionarii trec tot mai des pragul CARP pentru a se împrumuta.

“Cei mai mulţi vin înainte de sărbători. Desigur, există şi perioade în care solicitările sunt mai puţine cum ar fi în primele două luni din an deoarece, după ce s-au împrumutat de sărbătorile de iarnă, oamenii stau liniştiţi, vin să-şi plătească ratele lunare şi cotizaţia”, explică directorul CARP Satu Mare. Potrivit evidenţelor instituţiei se observă o uşoară creştere a numărului de împrumutruri odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, după care urmează câteva luni mai liniştite iar apoi, pensionarii încep să se împrumute în lunile august şi septembrie, odată cu apropierea deschiderii noului an şcolar. Din evidenţele CARP Satu Mare reiese că în luna septembrie a anului trecut membri au împrumutat numai puţin de 1,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă recordul absolut pe anul trecut. De altfel, Lucian Marişca spune că în 2010 valoarea împrumuturilor a crescut cu 30% comparativ cu 2009.

Oamenii se împrumută cu sume de la 200 la 5.000 lei

Nevoia de bani a oamenilor se resimte şi în ceea ce priveşte statisticile lunare ale instituţiei. În luna ianuarie a anului trecut membri CARP au împrumutat 500.550 lei comparativ cu suma din prima lună a anului în curs când s-au aprobat ajutoare în valoare de 817.450 lei. În ceea ce priveşte luna februarie a acestui an s-au împrumutat 634.300 lei comparativ cu luna februarie a anului trecut când s-au acordat ajutoare în valoare de 750.450 lei. “Cea mai mare sumă împrumutată a fost de 5.000 lei, iar cea mai mică de 200 de lei. În aceste cazuri este vorba de oameni foarte necăjiţi care nu au bani să-şi plătească facturile, întreţinerea la bloc, nu au bani de medicamente”, explică Lucian Marişca.

Dobânzile sunt acceptabile

În ceea ce priveşte cuantumul sumelor împrumutate directorul CARP Satu Mare spune că “la noi depinde foarte mult de vechimea în CARP şi fondul existent al fiecăruia. Pentru sume mai mari este nevoie de girant. De fapt, fiecare membru are de plătit o cotizaţie care reprezintă 1% din pensie la care se mai adaugă 2% fondul de deces. Mai trebuie ştiut că până la sume de 200 lei nu percepem nicio dobândă. Între 200 şi 1.000 de lei dobânda este de 10%, iar între 1.000 şi 3.000 de lei este de 15%. Pe măsură ce avem mai mulţi membri scădem şi noi dobânzile. Dacă anul trecut l-am încheiat cu 9.957 de membri în prezent avem aproximativ 11.000 de cotizanţi. Astfel că, din 1 martie am redus dobânzile”, spune Lucian Marişca.

La întârzieri mari … proprire pe pensie

Cu toate acestea sunt şi pensionari care întârzie cu restituirea banilor. „Dacă se întârzie o lună, două, nu se întâmplă nimic. Dar dacă se întârzie mai mult atunci noi putem să punem proprire pe pensia celui căruia i-am acordat ajutorul. În acest caz, la o nouă solicitare nu i se mai acordă împrumutul. Şi este păcat deoarece dobânzile sunt mici, putem acorda sume mari ceea ce la o bancă presupune multă documentaţie şi o perioadă îndelungată de acordare a sumelor solicitate. Noi în cel mult 24 de ore le dăm banii. Cei care vin de la ţară au banii în aceaşi zi ca să nu-i mai purtăm pe drumuri, indiferent de sumă”, explică directorul CARP Satu Mare.

Un Comentariu la "În 2010, pensionarii sătmăreni au împrumutat 100 miliarde lei vechi de la CARP"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.