Inspirăm aer cu o concentraţie crescută de dioxid de azot, cu pulberi de plumb dar şi cu urme de cadmiu şi suntem stresaţi de zgomotul infernal de pe străzi. Asta reiese din măsurătorile efectuate de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare.
Depăşiri a concentraţiei de dioxid de azot s-au înregistrat în două locuri din oraş, pe strada Careiului şi Magnoliei. Directorul executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Békéssy spune că „aceste concentraţii crescute se datorează circulaţiei intense din zonele respective. Noi avem aparate pentru măsurarea dioxidului de azot în trei locuri în oraş: la sediul APM, la intersecţia Burdea-drum Careiului şi pe strada Magnoliei. Ultimele două sunt zone cu trafic intens, aşa se explică concentraţia mai crescută a dioxidului de azot de pe acele străzi”.
Zgomotul ne „omoară”
Nu stăm prea bine nici în ceea ce priveşte pulberile de plumb şi cadmiu pe care le inspirăm odată cu aerul. Potrivit evidenţelor APM Satu Mare, în cursul lunii trecute s-au înregistrat trei depăşiri a valorilor admise pentru plumb în intersecţia de la Burdea şi trei depăşiri a concentraţiei pe strada Magnoliei. Din punct de vedere a radioactivităţii pe tot parcursul lunii februarie valorile măsurate nu au depăşit limitele de atenţionare. Totodată APM Satu Mare are şi o reţea de monitorizare a zgomotului. Valorile nivelului de zgomot pentru străzi diferă în funcţie de intensitatea traficului. „La noi în Satu Mare se înregistrează depăşiri a valorilor medii pentru zgomot, atât din cauza maşinilor cât şi din cauză că suntem un oraş de graniţă şi este tranzitat de un număr crescut de vehicule”, spune şefa APM.