Atenţie ce şi mai ales cum ardeţi primăvara aceasta

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot duce la tragedii. Drept urmare pompierii recomandă o serie de măsuri care trebuie îndeplinite, mai ales că primăvara numărul incendiilor este în creştere iar cea mai frecventă cauză este neglijenţa.

“De acea cei care ard miriştile, stuful, vegetaţia uscată trebuie să supravegheze în permanenţă arderea iar după acea trebuie să stingă jarul. Sunt mulţi care uită să arunce apă pe jar. Sau pe deasupra fumează lângă focul pe care îl supraveghează şi aruncă chiştocul fără să fie atent unde”, explică purtătorul de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ISU “Someş” Satu Mare, Aurel Ulici.

Neglijenţa duce la tragedii

Statistica incendiilor produse în ultimii ani arată că în această perioadă cauzele de incendiu cele mai frecvente sunt: focul deschis, nerespectarea regulilor de fumat şi arderile vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, de pe marginea căilor de comunicaţie, respectiv de pe diverse canale de irigaţie. Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile şi în multe situaţii clădirile.

Pentru arderea deşeurilor trebuie acceptul APM

Folosirea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale este prevăzută în Normele generale de apărare împotriva incendiilor şi în Ordinul comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 576/605/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 661 din 22.09.2008.

Potrivit legilor în vigoare arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii. În ceea ce priveşte arderea deşeurilor legea spune că este obligatorie obţinerea acceptului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se poate face numai pe baza permisului de lucru cu foc pe timp de zi, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. “Emiterea permisului de lucru cu foc se eliberează prin grija primarului prin şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă”, expllică Aurel Ulici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.