Piaţa muncii tot mai săracă în judeţul Satu Mare

De vreme ce Careiul are nevoie de doi brutari iar Negreştiul de un coafor şi un manichiurist, patronii din Turţ, Tăşnad şi Ardud nu au scos la bătaie nici un loc de muncă pentru cei în căutarea unei slujbe. Evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare arată că la ora actuală în judeţ sunt vacante 103 locuri de muncă, dintre care 99 în oraşul reşedinţă de judeţ. Cei mai căutaţi, şi de această dată sunt muncitorii din domeniul indistriei uşoare. Patronii oferă 25 de locuri pentru confecţioneri-asamblori articole din textile. De asemenea, se caută zece tâmplari universali, cinci lăcătuşi şi cinci consilieri de vânzări.

În ceea ce priveşte specializarea candidaţilor pentru un loc de muncă în judeţ, majoritatea patronilor îi aleg pe cei cu studii medii şi fără calificare în detrimentul celor cu studii superioare. Astfel, în Satu Mare se oferă 81 de locuri de muncă pentru cei care au bacalaureatul şi nouă slujbe care nu necesită nicio calificare. În schimb, patronii sătmăreni nu au scos la bătaie decât nouă locuri de muncă pentru sătmărenii cu studii superioare.

Nici străinătatea nu mai vine cu aceleaşi oferte pentru sătmăreni ca în urmă cu câteva săptămâni. Cei care îşi caută o slujbă peste hotare nu au de ales decât între cinci locuri de muncă. Norvegienii, spre exemplu, caută doi chimişti în timp ce slovenii au nevoie de un maseur. Ungurii scot şi ei la bătaie două locuri de muncă, unul în domeniul fabricării produselor ceramice dar caută şi un specialist în modelare gips.

Un Comentariu la "Piaţa muncii tot mai săracă în judeţul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.