Medicii de familie sătmăreni, pregătiţi să ne părăsească


Descurajaţi de perspectiva ce le-ar putea fi oferită dacă noul contract-cadru cu Casa de Sănătate, ce urmează să intre în vigoare începând cu 1 aprilie, va rămâne în forma actuală, tot mai mulţi medici din România aleg să plece din ţară. Zilele trecute, la Bistriţa, aproximativ 100 de medici de familie au depus la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSP) cereri de eliberare a noului certificat de medic specialist. Acesta este primul pas în vederea obţinerii certificatului de conformitate, pe baza căruia medicii pot emigra şi lucra în aceeaşi profesie în orice ţară din Uniunea Europeană. Acţiunea face parte din programul de protest organizat de Asociaţia Profesională a Medicilor de Familie şi a Medicilor Generalişti din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar în felul acesta medicii se opun prevederilor noului contract-cadru impus de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi au anunţat că nu îl vor semna. Situaţia este explozivă şi la Satu Mare, unde medicii de familie vor decide săptămâna viitoare dacă se vor încolona înspre DSP pentru a depune actele pentru eliberarea certificatului de medic specialist.

Medicii din 15 judeţe nu vor semna noul contract-cadru

La mijlocul lunii februarie a.c., imediat după adunarea generală a Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicină de Familie, de la Bucureşti, medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi că vor contesta în instanţă actele normative emise de autorităţi. Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie (AJMF) Satu Mare, afirmă că medicii de familie consideră că Ministerul Sănătăţii îi obligă să muncească fără ca Guvernul să asigure o finanţare decentă pentru plata utilităţilor, a personalului şi a materialelor sanitare.Ca atare, la fel ca şi colegii lor din alte 15 judeţe ale ţării, medicii de familie sătmăreni vor refuza semnarea contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dacă până în 31 martie a.c., când expiră contractul în vigoare, nu vor fi acceptate doleanţele exprimate. Până în prezent, circa 80% dintre medicii de familie sătmăreni au anunţat că nu vor semna nou contract-cadru. Săptămâna viitoare, după conferinţa judeţeană a medicilor de familie, care va avea loc în data de 24, se va şti cu precizie dacă ni se vor şi ceilalţi – a declarat Călin Bumbuluţ.

9 bani în plus la punctul de capitaţie

Călin Bumbuluţ afirmă că medicii de familie au ajuns la capătul răbdării şi nu mai au ce pierde, deoarece refuză să fie părtaşi la experimentul pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl impună românilor sub titlul de „reformă”. De data aceasta refuzăm să mai acceptăm compromisuri, cu atât mai mult cu cât, în bătaie de joc, ni s-au alocat în plus 9 bani la punctul de capitaţie – spune preşedintele AJMF Satu Mare. Călin Bumbuluţ este sceptic în privinţa revenirii asupra unor decizii care să-i determine pe medici să semneze noul contract-cadru, ca atare, după Conferinţa Judeţeană a medicilor de familie, urmată, la sfârşitul lunii, de Conferinţa Naţională, se va anunţa oficial semnarea contractului cu CJAS.

Încolonarea spre DSP

Întrebat dacă în condiţiile refuzului privind semnarea noului contract-cadru cu CJAS medicii de familie sunt decişi să depună cereri la DSP pentru eliberarea certificatului de medic specialist necesar în vederea obţinerii certificatului de conformitate, Călin Bumbuluţ a fost ferm: “Dacă nu se va ţine cont de doleanţele noastre, nu ne rămâne altă soluţie decât să ne încolonăm şi să mergem la DSP pentru a depune aceste cereri. Suntem absolut motivaţi! Marea Britanie, care are un deficit de circa 10.000 de medici, îi aşteaptă pe medicii din alte ţărei ale Uniunii Europene, există chiar şi un site în acest sens, pe care dacă eşti înscris, în 24 de ore eşti contactat pentru a ţi se spune ce fel de acte sunt necesare”.

Gata să muncească în UE

Potrivit celor declarate de directorul adjunct al DSP Satu Mare, Dorina Dragoş Guran, pe parcursul anului trecut au fost depuse 52 solicitări în vederea obţinerii certificatului de conformitate. Dintre acestea, şapte au fost depuse de către asistenţi medicali cu studii superioare, 29 de către asistenţi medicali absolvenţi ai unei şcoli post liceale cu profil sanitar, şapte de către medici generalişti, cinci de către medici specialişti, două de către medici dentişti şi tot atâtea de către farmacişti. Totodată, Dorina Dragoş Guran afirmă că până în prezent, au fost deja eliberate 16 certificate de conformitate, din care 11 pentru asistenţi medicali, iar cinci pentru medici.

Stela Tudor

Un Comentariu la "Medicii de familie sătmăreni, pregătiţi să ne părăsească"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.