Moment cultural dedicat lui Nicolae Iorga

“Iorga e o întreagă civilizaţie”, spunea la un moment dat unul dintre cei mai de seamă cărturari români, Mircea Eliade. Elevi, profesori şi oameni de cultură sătmăreni au participat joi, de la ora 11.00 la un colocviu dedicat lui Nicolae Iorga. Evenimentul a fost organizat în Sala de şedinţe a Camerei de Comerţ Satu Mare şi a fost prilejuit de trecerea a 140 de la naşterea marelui om de cultură.

Despre valoarea ştiinţifică, culturală dar şi despre personalitatea remarcabilă a marelui cărturar român au vorbit managerul Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare, Mircea Ardelean, vicepreeşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef şi bibliotecara Raluca Constantinescu. “Scrierile sale, de la articole de ziar până la operele adunate în mai multe volume masive, ajung în 1934 la un număr de 13.682, acestora adăugându-li-se alte câteva mii în ultimii ani ai vieţii sale. Timp de mai multe decenii, oamenii de cultură au fost impresionaţi pe bună dreptate de opera scrisă a lui Nicolae Iorga”, a precizat în luarea de cuvânt Mircea Ardelean. Despre viaţa şi opera cărturarului a vorbit mai pe îndelete bibliotecara Raluca Constantinescu care a recunoscut că i-a luat ceva timp până ce a trecut în revistă o parte din bibliografia lui Iorga.

Proporţiile operei, noutatea vederilor, universalitatea preocupărilor i-au creat lui Iorga în lumea ştiinţifică internaţională o situaţie aparte. “Doctor Honoris Causa” al celor mai vechi universităţi europene, membru a numeroase academii, vicepreşedinte a Comitetului Internaţional pentru Ştiinţe Istorice, învăţatul român a fost una dintre figurile de prim plan ale ştiinţei istorice din vremea sa.
De asemenea, a participat activ şi la viaţa publică a vremii sale, fiind ales deputat pentru prima dată în 1907. Între 1919 – 1920 prezidează Camera Deputaţilor iar între 1931 – 1932 este prim ministru. La evenimentul de astăzi a luat parte şi o clasă de elevi, profil filologie de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca” din Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.