Numărul copiilor abandonaţi din judeţul Satu Mare înregistrează o creştere îngrijorătoare. Fie că este vorba despre cei abandonaţi în spital, imediat după naştere, sau despre cei abandonaţi în familie de unul sau ambii părinţi, fiecare dintre cazurile acestor copii reprezintă o problemă pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ( DGASPC) Satu Mare trebuie s-o rezolve. Dacă pe tot parcursul anului 2010 la DGASPC Satu Mare au fost înregistrate 14 cazuri de abandon în spital, de la începutul acestui an au fost înregistrate deja şapte asemenea cazuri. În ceea ce priveşte abandonul în familie, de la începutul acestui an au fost înregistrate deja cinci cazuri, cel mai recent fiind al unei mame din Satu Mic, comuna Craidorolţ, care în urmă cu numai trei zile şi-a luat lumea în cap şi şi-a lăsat de izbelişte cei şase copii cu vârste între 3-12 ani.
Lăsaţi de izbelişte de o mamă fără suflet
Un caz fără precedent de abandon în familie a fost înregistrat cu doar trei zile în urmă la DGASPC Satu Mare. Varga Maria, o mamă iresponsabilă din Satu Mic, comuna Craidorolţ şi-a luat lumea-n cap şi a plecat de acasă lăsând de izbelişte şase copii minori. Este vorba despre două fetiţe şi patru băieţi cu vârste între 3-12 ani, din care doar doi sunt înregistraţi pe numele tatălui natural, bărbatul cu care Varga Maria trăieşte în concubinaj. Cazul a fost adus la cunoştinţa DGASPC Satu Mare de către Balog Bela, asistentul social din cadrul Primăriei Craidorolţ. Psihologul Mihaela Bonea, şefa Serviciului Intervenţii în Situaţii de Abuz Violenţă în Familie şi Trafic din cadrul DGASPC Satu Mare, afirmă că, deşi a fost luată neîntârziat decizia de aducere a minorilor la Centrul de Primire în Regim, de Urgenţă a Copiilor Satu Mare, tatăl acestora s-a opus, afirmând că-şi asumă responsabilitatea creşterii şi îngrijirii copiilor. Pentru a veni în sprijinul bărbatului, care susţine că mama copiilor a plecat în Ungaria şi nu mai are de gând să se întoarcă, la nivelul Primăriei Craidorolţ s-a decis ca acesta să beneficieze atât de ajutor social, cât şi de alocaţie monoparentală. În continuare, tatăl copiilor va fi monitorizat pentru a se vedea dacă, după sprijinul financiar de care va beneficia, poate să le ofere copiilor condiţii adecvate de creştere şi îngrijire, în caz contrar urmând a fi luate măsuri de protecţie în privinţa copiilor, prin scoaterea din mediul familial.
Alte cazuri
Pe de altă parte, Mihaela Bonea s-a referit şi la alte cazuri de abandon în familie înregistrate de la începutul acestui an. Este vorba despre minorul R.A.I. în vârstă de 7 ani, din Iojib, a cărui mamă a părăsit familia lâsând copilul în grija tatălui. Acesta, motivând că nu poate să se ocupe de creşterea şi îngrijirea minorului, s-a adresat DGASPC, iar copilul a fost luat în plasament de una dintre surorile tatălui. Alt caz este cel al minorului S.A. de 8 ani, din Păuleşti. Mama acestuia l-a lăsat în grija bunicilor, la fel ca pe fratele minorului, în vârstă de 10 ani, astfel că DGASPC a decis preluarea oficială în plasament a minorului de către bunica maternală. În privinţa mamei, care se află în Satu Mare, a fost anunţată Poliţia în vederea găsirii acesteia. În privinţa lui S.D. în vârstă de 13 ani, din Homoroade, alt caz de abandon înregistrat la nivelul DGASPC Satu Mare, a fost luată măsura scoaterii din mediul familial în favoarea unuia dintre centrele de plasament din judeţ. Copilul a fost lăsat de mamă în grija unor persoane care lucrau la o fermă de pe raza comunei. În timp ce aceasta se afla internată în spital cu fratele minorului, S.D. a anunţat-o telefonic că ar fi fost abuzat sexual de îngrijitorul fermei. Ulterior, în urma demersurilor efectuate, acuzaţia de viol nu a fost confirmată.
Abandonul în spital, în creştere îngrijorătoare
Sărăcia, nivelul scăzut de educaţie, lipsa unei locuinţe sau condiţiile improprii de locuit, dar şi lipsa educaţiei sexuale, respectiv neutilizarea măsurilor contraceptive si de planning familial, sunt considerate principalele cauze care determinnă abandonarea copiilor în spital, la scurt timp de la naştere. În felul acesta s-ar putea explica şi creşterea îngrijorătoare a numărului de copii abandonaţi în Spitalul Judeţean Satu Mare, consemnaţi în evidenţele DGASPC. Mihaela Bonea afirmă că de la începutul acestui an au fost înregistrate deja şapte asemenea cazuri, număr ce reprezintă jumătate din cel al cazurilor înregistrate pe tot parcursul anului 2010. Faţă de aceştia, la nivelul DGASPC Satu Mare a fost luată măsura plasamentului în regim de urgenţă.
În grija bunicilor sau a rudeniilor
Pe lângă copiii abandonaţi în spital, psihologul Mihaela Bonea vorbeşte despre cazurile copiilor care sunt abandonaţi de unul sau ambii părinţi, dar sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a altor membri ai familiei. De la începutul anului, la DGASPC Satu Mare au fost înregistrate deja cinci asemenea cazuri, iar faţă de aceşti copii a fost luată măsura amplasamentului în familie.”Când sunt depistate asemenea cazuri, din dorinţa de-a nu scoate copiii din mediul familial la nivelul DGASPC primele demersuri sunt făcute în vederea contactării familiilor, respectiv a rudeniilor de până la gradul IV. Copiii aflaţi în această situaţie sunt scoşi din mediul familial doar când nu sunt în siguranţă” – afirmă Mihaela Bonea.
4 Comentarii la "Şase minori, abandonaţi de o mamă iresponsabilă"