Pipe vechi de mai bine de trei veacuri, dar şi mai „tinere”, ciubucuri, unelte de tocat tutun dar şi o narghilea îşi aşteaptă vizitatorii în sala de expoziţii de la parterul Muzeului Judeţean Satu Mare. Evenimentul cultural a fost vernisat miercuri după-amiază, de la ora 13.00 în faţa unei audienţe destul de numeroase.
Muzeograful Paula Virag a ales o temă care iese întrucâtva din clasicismul expoziţiilor cu care ne-am obişnuit până acum. Antrenând alte şase muzee din ţară specialistul sătmărean a reuşit să adune nu mai puţin de 600 de piese legate de fumat dar şi ustensile ajutătoare care au înlesnit de-a lungul secolelor, fumatul: tabachere, unelte pentru curăţat pipe dar şi tocătoare pentru frunzele de tutun.
“Obiectele expuse în cele două săli a muzeului provin în special din regiuni unde obiectelor folosite pentru fumat li s-a dat şi un aspect decorativ cu totul deosebit. Desigur, aici intervin şi influzenţele străine. De exemplu, pipele din Dobrogea poartă pe ele amprenta Imperiului Otoman, unde ciubucul dar şi narghileaua erau la mare cinste. Turcii şi-au decorat foarte frumos atât uneltele ajutătoare pentru fumat cât şi pipele”, explică Paula Virag.
Pipe din ceramică, lemn şi spumă de mare
Expoziţia este completată de diverse alte obiecte, unele de tradiţie orientală, gravuri, litografii dar şi imagini ce redau ceremonialul fumatului. Obiectele expuse la Muzeul Judeţean Satu Mare sunt realizate din ceramică, în marea lor majoritate, dar există şi colecţii de pipe lucrate din spumă de mare, considerate adevărate opere de artă a tehnicii şi artei decorative orientale. Pentru realizarea acestei expoziţii şi-au dat concursul Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, Muzeul Naţional Secuiesc “Sfântu Gheorghe”, Institutul de Cercetări “Eco Muzeale” Tulcea, Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul Judeţean Braşov, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Satu Mare şi Consiliul Judeţean Satu Mare. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 31 martie.