Începe Postul Paştelui – cozi interminabile la legume şi fructe


Pentru creştinii ortodocşi, în data de 7 martie începe perioada celor 40 de zile dinaintea Pastelui, denumit Postul Mare. Acesta este cel mai lung şi mai aspru dintre cele pa tru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe şi, după cum se ştie, în cele 40 de zile nu se mănâncă “de dulce”, iar trupul se purifică laolaltă cu sufletul: cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune, blâdeţe şi gânduri bune.

Ca în fiecare an, şi acum supermarketurile, dar şi celelalte magazine cu profil alimentar din Satu Mare abundă deja în oferte pentru cei ce doresc să respecte Postul Mare, ba chiar au rafturi speciale pentru aceste produse. Pateuri vegetale de tot felul, crochetele, buletele şi şniţelele vegetale la caserolă, semipreparate, brânză tofu, lapte de soia şi alte asemenea delicii moderne concurează cu strămoşeasca zacuscă, tocană de legume şi iahnia de fasole lipsită de păcătoşii cârnaţi şi costiţă.

Aglomeraţia fără precedent de la raioanele cu legume şi fructe din supermarketurile din municipiu, precedate de cozile la cărucioarele de la intrare şi urmate de acelea interminabile de la casele de marcat, vorbesc de la sine în aceste zile despre preocuparea sătmărenilor pentru respectarea Postului Paştelui. Ba mai mult, aşezate răbdătoare la coadă, gospodinele fac inclusiv schimb de reţete pentru preparatele ce pot fi gătite “de dulce”. Altele, în tendinţe cu tehnologia modernă, recomandă pagini de internet şi chiar linkuri care pot fi accesate pentru o gamă extinsă de reţete culinare, ori revistele de specialitate.

Un Comentariu la "Începe Postul Paştelui – cozi interminabile la legume şi fructe"