Sculptură în gheaţă


La cei aproape 35 ani, clujeanul George Pop se poate lăuda că este printre puţinii tineri din România care sculptează în gheaţă. Spectaculoase şi inedite, de mai bine de trei ani, lucrările sunt executate în special la solicitarea companiilor importante, cu prilejul evenimentelor organizate pentru promovarea unor băuturi alcoolice sau răcoritoare, dar şi pentru baruri, restaurante şi cluburi, ori pentru diverse expoziţii. O altă categorie a solicitanţilor este reprezentată de persoanele mai excentrice, în general cupluri care se căsătoresc şi doresc să-şi surprindă nuntaşii cu ceva inedit.

George afirmă că a învăţat să sculpteze în gheaţă în perioada studenţiei, când a avut un smmer job în Statele Unite ale Americii. Acolo a realizat şi prima lucrare, o lebădă, după care, reîntors în România, conştient că ceea ce face poate atrage atenţia prin spectaculozitate, a continuat să se perfecţioneze.

Sculpturile din gheaţă – baruri exotice, clasice, japoneze sau la comanda clienţilor, flori sau diferite obiecte îngheţate, care sunt folosite la evenimente speciale. sunt realizate manual, din blocuri perfect translucide, pe baza proiectelor sau desenelor facute în urma discuţiilor sau sugestiilor clienţilor. Producţia unui bloc perfect translucid durează între 3 -4 zile, interval în care compozitia şi structura gheţii sunt supravegheate în permanenţă. Timpul de viaţă a unei sculpturi depinde de mărimea ei şi de temperatura încăperii unde este amplasată. George afirmă că, deşi durează puţin, admiraţia celor care le privesc, răsplăteşte din plin munca depusă şi spectaculozitatea efemeră a lucrărilor.

Două astfel de lucrări – un bar de gheaţă şi un buchet de flori îngheţate – pot fi admirate în Satu Mare până duminică, 6 martie, la târgul de nunţi “Weddind Expo& Bridal Show”, organizat în sala de nunţi “Piramida” de pe drumul Botizului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.