Amenzi usturătoare pentru sătmărenii care nu curăţă mizeria lăsată de câini


Deţinătorii de câini din Satu Mare riscă amenzi usturătoare dacă nu vor curăţa, cu mijloace specifice proprii, locurile unde aceste animalele de companie şi-au satisfăcut necesităţile fiziologice. Sancţiunile sunt prevăzute la capitolul VI – reguli şi obligaţii referitoare la creşterea animalelor – al proiectului de hotărâre privind stabilirea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii în domeniul edilitar-gospodăresc, ordinii, curăţeniei şi igienei publice, precum şi a circulaţiei rutiere în municipiului Satu Mare, aprobat de consilierii municipali în şedinţa de joi.
Proiectul de hotărâre prevede obligativitatea proprietarilor, deţinătorlor şi însoţitorilor animalelor de companie de a curăţa locurile unde acestea şi-au satisfăcut necesităţile fiziologice, cu mijloace specifice proprii ( pungi sau mănuşi P.V.C., etc ). Încălcarea acestei prevederi va fi sancţionată cu amendă de la 200 la 500 lei.

Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru cei care lasă în stare liberă pe căile publice, în parcuri, pieţe şi pe rampa de gunoi, animalele sau păsările, pentru cei care lasă în libertate sau permit accesul câinilor care prezintă pericol public pentru integritatea corporală a cetăţenilor, sau a altor animale de companie, fără botniţă, lesă, zgardă sau ham, în locuri şi localuri accesibile publicului, precum şi pentru cei care permit accesul cu câini periculoşi din rasele concepute pentru lupte şi atac (Pit Bull, Boerbull, Bandog), indiferent de echiparea acestora, în localuri publice, mijloace de transport în comun şi în alte locuri publice.

Amenda va fi aplicată şi în cazul deţinătorilor de câini care nu afişează la loc vizibil, la intrarea într-un imobil sau la uşa de acces în proprietate, a unei plăcuţe de avertizare cu inscripţionarea „Câine periculos” sau „Atenţie câine rău”, după caz, dar şi celor care nu respectă normele generale de curăţenie, igienă şi întreţinerea în condiţii optime a spaţiului comun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.