Soluţii pentru utilizarea infrastructurii din vamă


Reuniţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeneni sătmăreni au aprobat marţi în aproximativ cinci minute cele opt proiecte de hotărâre incluse pe ordinea de zi. „Soluţii pentru utilizarea infrastructurii din punctul de trecere al graniţei Csengersima-Petea după integrarea României în spaţiul Schengen” şi cofinanţarea necesară implementării acestuia, a fost unul dintre proiectele de hotărâre aprobate.
În expunerea de motive ataşată proiectului se arată că, programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 are ca obiectiv principal ideea de-a apropia oamenii, comunităţile şi actorii economici din zona de frontieră, cu scopul de a facilita dezvoltarea comună a zonei de cooperare, utilizând avantajele specifice zonei de graniţă. În acest context, proiectul denumit „Soluţii pentru utilizarea infrastructurii din punctul de trecere al graniţei Csengersima-Petea după integrarea României în spaţiul Schengen” urmează a fi depus spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013, axa prioritară 2 „Întărirea coeziunii sociale şi economice a zonei de frontieră”, domeniul major de intervenţie 2.2 „Promovarea cooperării în sectorul C+D şi inovării”, acţiunea 2.2.4. „Elaborarea de studii de fezabilitate, planuri”. Prin intermediul acestui program se pot obţine fonduri pentru pregătirea dezvoltării infrastructurii de cercetare. Proiectul menţionat poate fi depus în cadrul programului, încadrându-se atât din punctul de vedere al obiectivelor specifice, cât şi din cel al bugetului necesar pentru realizarea proiectului. Totodată, proiectul se axează pe activităţi legate de realizarea unor studii privind utilizarea complexului de clădiri de la trecerea frontierei de stat cu Ungaria de la Petea – Csengersima. Astfel, după intrarea României în spaţiul Schengen, complexul de clădiri nu va mai fi folosit de către autorităţile vamale şi de control de graniţă, urmând ca acestea să fie transferate autorităţilor publice locale. Proiectul pregăteşte utilizarea gândită a clădirilor în acea fază.

Valoarea totală a bugetului partenerului român în proiect este de 23.600 euro (inclusiv TVA). Întrucât solicitarea de propuneri de proiecte pentru această axă este lansată, iar una dintre condiţiile de finanţare a proiectului este capacitatea financiară a solicitantului, respectiv de-a asigura contribuţia proprie la valoarea totală a cheltuielilor eligibile (minim 2%), în valoare de 472 euro ( inclusiv TVA), preşedintele Csehi Arpad a iniţiat proiectul de hotărâre care a fost aprobat de către consilierii judeţeni.

În cadrul proiectului „Soluţii pentru utilizarea infrastructurii din punctul de trecere al graniţei Csengersima-Petea după integrarea României în spaţiul Schengen”, Consiliul Judeţean Satu Mare are calitatea de partener de proiect, iar solicitant al finanţării şi partener lider este Autoguvernarea judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.

2 Comentarii la "Soluţii pentru utilizarea infrastructurii din vamă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.