Bebeluşii sătmăreni, fără lapte praf


Stocul de lapte praf al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, distribuit gratuit copiilor intre 0 si 12 luni care nu beneficiaza de lapte matern şi se incadreaza în prevederile legislaţiei în vigoare, este zero. Deocamdată, restanţe la distribuirea laptelui vor fi înregistrate pentru luna februarie, dar nu există nicio certitudine că stocul va fi refăcut la timp pentru ca alimentul destinat bebeluşilor din judeţ să poată fi repartizat cel puţin în luna martie. De altfel, ţinând cont de situaţia înregistrată în anii trecuţi, există incertitudini şi în privinţa refacerii stocului pentru toate lunile de primăvară, astfel că mamelor nu le rămâne decât să cumpere din farmacii laptele praf.

Carmen Guleş, din cadrul Serviciului Programe şi Asistenţă Medicală a DSP afirmă că stocul de lapte praf a fost epuizat în luna ianuarie, astfel că în luna februarie beneficiarii nu au mai primit alimentul destinat bebeluşilor. Problema este determinată de lipsa bugetului DSP, ceea ce face imposibilă achiziţionarea laptelui praf, cu menţiunea că situaţii similare s-au înregistrat şi în anii trecuţi, când bebeluşii au rămas fără lapte praf timp de mai multe luni. Carmen Guleş mai spune că, în judeţul Satu Mare, consumul mediu lunar de lapte praf este de 1.152 kg, de care beneficiază 576 copii.

Pe de altă parte, Doina Marta din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare afirmă că situaţia este identică şi la nivelul municipiului. “În luna februarie am reuşit să ne descurcăm cumva, deoarece aveam în stoc lapte praf neridicat în lunile anterioare, dar şi aşa, din cele circa 150 de persoane din municipiu care beneficiază lunar de lapte praf, aproximativ 30 au rămas pe dinafară. În ceea ce priveşte luna în curs, stocul nostru este zero şi aşteptăm să fim anunţaţi de la DSP când putem să ridicăm laptele praf” – a declarat Doina Marta.

În conformitate cu legislaţia sanitară în vigoare, respectiv Legea nr. 321/2001, eliberarea laptelui praf se face prin grija primărilor unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază se află cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, care au în evidenţe copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi se încadrează în criteriile de acordare. Este vorba despre copii cu mame care prezintă contraindicaţii ale alaptarii (boli grave precum TBC, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, infectate cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie), copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei) determinată de absenţa sau insuficienţa cantitativă a laptelui matern, copiii adoptaţi sau aflaţi în familie de plasament, respectiv copiii cu mame decedate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.