“Ne cheamă pământul”

Problemele de punere în posesie a proprietarilor de pământuri şi de păduri persistă cu toate că s-au făcut eforturi repetate pentru rezolvarea acestor probleme. Simţind o oarecare tergiversare a problemelor, prefectul Radu Giurcă, a cerut astăzi, în cadrul şedinţei lunare a Comisiei judeţene de fond funciar o cât mai mare transparenţă.

“Trebuie să le spuneţi oamenilor adevărul. Nu întocmim acte şi cereri, numai ca să fie la dosar, pentru ca apoi oamenii să nu mai aibă câştig de cauză. Trebuie să le explicaţi oamenilor dacă au sau, nu, dreptul la suprafeţele pe care le solicită”, spune Radu Giurcă. Explicaţia este îndreptată către reprezentanţii primăriilor prezenţi la şedinţa de astăzi a Comisiei judeţene de fond funciar. Întrunirea a avut loc de la ora 10.00 în Sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare.

Prefectul şi-a arătat nedumerirea şi faţă de unele situaţii care, pur şi simplu sunt de neînţeles. “Se întâmplă că, o oarecare punere în posesie s-a făcut cu câţiva ani în urmă, pentru ca acum, să ne trezim din nou în faţa aceluiaşi dosar. Cum se poate aşa ceva?”, se întreabă prefectul.
Răspunsul vine din partea juristului Prefecturii, Eugen Chiorean. Potrivit acestuia, înainte de 1989, mulţi au vândut şi au cumpărat terenuri fără acte. Acum, când e vorba de punere în posesie, documentele lipsesc. Mai mult decât atât, sunt situaţii când apar şi noi martori. Cu toate acestea, prefectul Giurcă nu a fost mulţumit de răspuns întrebându-se că, Comisia de fond funciar cum a putut să pună în posesie un proprietar oarecare, iar acum, “să ne trezim în aceaşi situaţia ca şi cu câţiva ani în urmă?”.

Certeze e “polul” problemelor

Cele mai multe probleme de acest gen se întâlnesc în Certeze. “Ce se întâmplă acolo. Cum e cu pădurile din Certeze?”, se întreabă nedumirit prefectul. Problema a rămas în răspăr, deoarece nimeni nu a putut, fără acte doveditoare, să descâlcească situaţia. Mai mult decât atât, sunt oameni care, “îşi amintesc” după ani şi ani că au mai avut pământuri sau păduri. E o situaţie greu de înţeles, spune Radu Giurcă, deoarece “aşa nu o să ajungem niciodată să clarificăm aceste probleme”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.