Descindere de-a moaca, la ţiganii din Sătmărel


O acţiune în forţă organizată la sfârşitul săptămânii trecute în cartierul romilor din Sătmărel, i-a lăsat cu buza umflată pe poliţiştii şi jandarmii sătmăreni care s-au deplasat convinşi că o să salte măcar câţiva tuciurii prinşi fără bolentine. Dimineaţa la ora 6:00, când, dacă tot nu lucrează, până şi ţiganii dorm liniştiţi, echipajele de la Poliţie şi Jandarmi, însoţite şi de doi reprezentanţi Biroului de Evidenţă a Persoanelor, au bătut cu putere la uşile tuciuriilor şi le-au cerut actele de identitate.

Partea frumoasă a poveştii vine acum: toate cele 47 de persoane domiciliate în cele 28 de locuinţe verificate, aveau acte în regulă, adică, cu ochii cârpiţi de somn, ţiganii au putut prezenta, după caz, fie cărţile de identitate obişnuite, fie cărţile de identitate provizorii. Noroc că echipele care au efectuat descinderea nu au fost însoţite şi de mascaţi, care, dacă descinderea s-ar fi produs la lumina zilei, aveau cel puţin şansa să fie admiraţi de puradeii convinşi că au de-a face cu Zorro multiplicat. Aşa, cei care s-au deplasat vineri dimineaţa cu noaptea în cap în Sătmărel, n-au avut altceva mai bun de făcut decât să constate că actele sunt în regulă şi să admire peisajul hibernalo-matinal din cartierul ţiganilor.

Dincolo de penibilul situaţie (determinată de obligativitatea executării unei teme de casă impusă la nivelul mai multor judeţe din ţară), apreciem oportunitatea acestor acţiuni menite să-i trezească la realitate pe cei ce dorm liniştiţi fără buletin. Totodată, recunoaştem şi subliniem faptul că, meritul deplin este al celor de la Biroul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, care, până s-ajungă să-i pună în legalitate pe romii din Sătmărel s-au deplasat de nenumărate ori la faţa locului. La lumina zilei, fără poliţişti şi jandarmi!

Un Comentariu la "Descindere de-a moaca, la ţiganii din Sătmărel"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.