Tuberculoza, rabia şi trichineloza bat recordul bolilor la animale

Trichineloza şi rabia au ţinut “capul de afiş” în ceea ce priveşte numărul de cazuri raportate, anul trecut, de medicii veterinari din judeţ, către Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Satu Mare.

23 de vulpi, o pisică şi doi dihori au fost diagnosticaţi cu rabie anul trecut. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat chiar în “capitala” judeţului, Satu Mare. Medicii veterinari sătmăreni au raportat anul trecut, trei cazuri de rabie. Alte trei îmbolnăviri s-au înregistrat la Păuleşti, şi două la Valea Vinului. Celelalte cazuri au fost raportate din diferite puncte ale judeţului.
Trichineloza a creat alte “nopţi albe” medicilor veterinari. Anul trecut, au fost identificate 19 focare de infestaţie în judeţ, dintre care, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, au fost înregistrate în comunele Odoreu, Păuleşti şi Vama. “Anul acesta, centrul de greutate al infestaţiilor cu trichinella s-a mutat la Lazuri. Până în prezent am avut trei cazuri în această comună”, a precizat dr. Dorin Maurer, directorul DSV Satu Mare.

Cinci vaci cu tuberculoză

Cu suspiciuni de tuberculoză au fost sacrificate un număr de 14 vaci, însă, doar în cinci cazuri diagnosticul a fost confirmat de către laborator. Potrivit medicilor veterinari, bacilul care provoacă tuberculoza la vaci, nu poate fi identificat decât după sacrificarea animalului. Se prelevează probe din plămâni şi din sputa (saliva) animalului suspectat de tuberculoză, iar probele prelevate se trimit la un laborator specializat. “Desigur, proprietarii au fost despăgubiţi, în toate cele 14 cazuri”, susţine directorul DSV Satu Mare.

Pesta porcină dă bătăi de cap medicilor veterinari

Pesta porcină clasică, crează şi în prezent probleme medicilor veterinari şi, nu numai. Este boala perntru care târgurile de animale au fost închise. Mai mult decât atât, din cauza pestei porcine, există reglementări de comercializare intracomunitară a cărnii de porc pentru România.
“S-au făcut destul de multe progrese. Suntem monitorizaţi permanent de către instituţiile de profil din UE şi, potrivit ultimului raport al specialiştilor europeni, se pare că, în decursul acestui an restricţia care îngrădea comercializarea peste graniţe a cărnii de porc, va fi ridicată”, explică dr. Dorin Maurer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.