Ţiganii sătmăreni între munca cinstită şi ajutorul social

Cu toate că romii se plâng că nu sunt băgaţi în seamă nici de către patroni, dar nici de autorităţile locale, Ana Rogojan, a venit în faţa acestora cu statistica Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare.

Potrivit evidenţelor instituţiei, romii sunt prea puţin interesaţi de obţinerea unei slujbe. La 31 ianuarie anul curent, statisticile arată că, din totalul romilor din judeţ, doar 435 s-au înscris în evidenţele instituţiei. „Doar 435 de romi doresc să lucreze, restul se bazează pe ajutorul social şi pe alocaţiile copiilor”, spune Ana Rogojan.

Pentru a-şi apăra oamenii, preşedintele organizaţiei Municipale a Partidei Romilor, Vadász Zoltán, spune că “romii nu se înscriu la AJOFM deoarece patronii, oricum nu îi bagă în seamă. Nimeni nu angajează romi! Ăsta e adevărul! Eu personal, am fost cu zece romi la un patron din Satu Mare, iar din cei zece, nu a fost angajat nici unul!”.

Romii cer de lucru Primăriei

Ana Rogojan dă vina şi pe modul de prezentare a romilor în faţa angajatorilor. “Trebuie să ştii cum să-ţi vinzi marfa. Nu te poţi prezenta oricum la un interviu”, explică reprezentanta AJOFM Satu Mare.

Însă şeful Partidei Romilor vine cu soluţia salvatoare. „De ce nu ne dă Primăria de lucru? Până în urmă cu trei ani, a fost de lucru. Chiar şi anul trecut, deşi s-a vorbit de criză. Acum nu mai este nimic. Ce să-i spun la ţiganul care caută prin gunoaie. Unde să-l trimit să lucreze?”, se întreabă mai marele romilor din Satu Mare.

Proiecte dar, pentru cine?

Potrivit experţilor liniile de finanţare pentru ajutorarea romilor sunt create chiar cu acest scop. Însă, replica lui Vadász este pe măsură „nici unul dintre romi nu a văzut nici un ban de acolo. Nici un beneficiu. Aceste proiecte se fac deoar să fie făcute. Nouă ne trebuie locuri de muncă, nu proiecte”, se revoltă preşedintele Partidei Romilor. Până la urmă, cine va „bandaja” rănile romilor? Greu de anticipat, mai ales că interesul acestei etnii faţă de muncă nu este la nivelul aşteptărilor.

Bani europeni sunt, însă, gurile rele spun că se duc pe căi lăturalnice, fără ca cei în nevoie să beneficieze de fructul acestor proiecte.

2 Comentarii la "Ţiganii sătmăreni între munca cinstită şi ajutorul social"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.