Subscripţie publică pentru Monumentul Eroului Necunoscut


Pentru adunarea sumei necesare realizării şi aşezării pe vechiul amplasament a Monumentului Eroului Necunoscut, membrii Asociaţiei Judeţenea Pensionarilor (AJP) Satu Mare intenţionează să organizeze o subscripţie publică. Anunţul a fost făcut miercuri de colonelul( r ) Mircea Blideran, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Satu Mare, cu prilejul şedinţei comitetului consultativ de dialog civic pentru persoanele vârstnice, organizate la Instituţia Prefectului.

În luna octombrie a anului 2007, Consiliul Local Satu Mare a aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de executivul Primăriei, la solicitarea Filialei Judeţene a Asociaţiei Naţionale “Cultul Eroilor” privind amplasarea Monumentului Eroului Necunoscut pe vechiul amplasament din Piaţa “Libertăţii”. Un astfel de monument a existat în Satu Mare în perioada interbelică, dar nu se mai ştie în ce împrejurări a dispărut. Ulterior, în luna ianuarie 2008, artistul plastic Radu Ciobanu a realizat şi macheta lucrării, care a fost prezentată în cadrul unei întâlniri dintre conducerea Primăriei şi directorii instituţiilor de cultură din Satu Mare. Lucrarea, cu o înălţime de 5,2 metri (din care 2,2 metri statuia, respectiv 3 metri soclul), ar fi urmat să fie realizată din bronz şi granit într-un atelier din Spania, iar în bugetul Consiliului Local a fost inclusă chiar şi suma necesară, respectiv 50.000 euro.

De atunci nu se mai ştie nimic despre această lucrare sau dacă Primăria mai doreşte realizarea ei – a precizat Mircea Blideran. În aceste condiţii, întrucât în urmă cu un an şi jumătate au fost aduse de la Bacău inclusiv cele două tunuri care ar urma să flancheze monumentul, reprezentanţii AJP şi cei ai filialei sătmărene a Asociaţiaţiei “Cultul Eroilor” au decis să organizeze o subscripţie publică în vederea strângerii celor 50.000 euro. Deşi deocamdată nu au fost stabilite toate elementele legate de organizarea subscripţiei publice, Mircea Blideran a prezentat rezultatele unui calcul ce face ca adunarea sumei să pară foarte simplă: cei 50.000 euro pot fi adunaţi fie dacă 50 de oameni cu bani din Satu Mare dau fiecare câte 1.000 euro, fie dacă 500 de persoane dau câte 100 euro.

Un Comentariu la "Subscripţie publică pentru Monumentul Eroului Necunoscut"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.