Probleme cu probleme şi la bibliotecile din judeţ

Bani puţini pentru achiziţionarea de carte, edili ce “uită” de cultură, peste care se adaugă şi problemele inerente crizei economice. Acestea sunt doar o parte din neajunsurile cu care se confruntă bibliotecarii din judeţ.

Astăzi a avut loc prima şedinţă trimestrială a bibliotecarilor din judeţul Satu Mare. Întâlnirea a avut loc în Sala de şedinţe a Camerei de Comerţ Satu Mare. La şedinţă a participat atât directorul Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare, Mircea Ardelean cât şi şeful Centrului de Creaţie, Felician Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef dar şi scriitorul Viorel Câmpean respectiv editorul Aurel Pop.

Bani puţini pentru biblioteci

Bibliotecarii se plâng de banii puţini care vin dinspre vistieriile bugetelor locale către bibliotecile comunale şi orăşeneşti. Anul trecut, doar 14 edili au dat bani pentru achiziţionarea de carte, sumele variind între 1.000 şi 3.000 de lei. Şi toate acestea, în condiţiile în care, “o carte bună valorează pe undeva între 40 şi 60 de lei”, spun bibliotecarii. Dacă anul trecut au mai “văzut” ceva bani din partea Consiliilor Locale (CL), în acest an nu se prevede nimic bun. Biblioteci mari, precum cea din Medieşu Aurit, spre exemplu, nu a primit, anul trecut, nici o leţcaie de la CL. În situaţia Medieşului mai sunt şi alte biblioteci comunale, ceea ce nu duce decât la învechirea fondului de carte a instituţiilor.

Edilii Sătmarului „urecheaţi”

Felician Pop, prezent şi el la şedinţa trimestrială a bibliotecarilor, a spus că situaţia este cumva similară şi în oraşul, reşedinţă de judeţ. Directorul a cam “urecheat” CL Satu Mare dar şi pe edilul-şef al Sătmarului, Iuliu Ilyés, spunând că nu prea îi interesează cultura şi nici manifestările culturale. Cu toate acestea Felician Pop, spune că nu vor renunţa la nici una dintre manifestările culturale programate pentru acest an.
Întâlnirea de astăzi a avut şi o parte de “hârţogăreală”, necesară pentru reactualizarea bazelor statistice a BJ. Au urmat apoi darea de seamă asupra activităţilor desfăşurate de către BJ anul trecut care, în bună parte se vor regăsi şi în programele culturale din acest an.

Donaţii de carte pentru bibliotecile comunale

Felician Pop, a mai atras atenţia bibliotecarilor asupra unui proiect de anvergură, desfăşurat împreună cu BJ şi CJ. “Avem în vedere descoperirea acelor oameni care, în decursul anilor au făcut ceva bun pentru comunitatea lor. Este vorba despre acei luminători ai satelor, care aşteaptă să fie descoperiţi”, spune directiorul Centrului de Cultură. Urmează ca, împreună cu CJ, aceşti “Luminători ai satelor” să fie premiaţi.
Scrierea monografiilor fiecărei localităţi este un alt proiect prezentat bibliotecarilor. Acesta are ca finalitate alcătuirea unei monografii de amploare a judeţului Satu Mare, deoarece de la ultima editare a unei asemenea lucrări, au trecut mai bine de 100 de ani, spune Mircea Ardelean. La finalul întâlnirii, bibliotecarilor le-au fost înmânate pachete cu cărţi, cu titlu de donaţie, din partea BJ.

Un Comentariu la "Probleme cu probleme şi la bibliotecile din judeţ"