Locuri de muncă doar cu ţârâita

S-au mai împuţinat locurile de muncă în judeţ! Cel puţin asta demonstrează statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare.

La nivel de judeţ, sunt doar 105 locuri de muncă disponibile, dintre care, 87 în oraşul-reşedinţă de judeţ. La mare căutare sunt în continuare, cei cu studii medii. Se pare că patronii pun mare accent pe această categorie socială, având în vedere faptuul că, sunt scoase la bătaie 70 de locuri vacante pentru cei care au doar bacalaureatul. Pe când cei cu studii superioare, şi de această dată, sunt slab cotaţi la “bursa” locurilor de muncă din judeţul Satu Mare. Patronii nu oferă decât patru slujbe pentru cei care şi-au stâlcit coatele pe băncile facultăţilor.
Chiar şi cei fără vreo calificare au mult mai mult noroc. Se pare că numărul “13”, le aduce bucurii în această săptămână, deoarece acesta este numărul slujbelor oferite de angajatori pentru cei care nu au învăţat nicio meserie.

Puţine locuri de muncă vacante în judeţ

Însă, “capitala” judeţului stă binişor la ofertele de muncă. În restul judeţului, “suflă vântul” în ceea ce priveşte slujbele oferite de patroni. Angajatorii din Negreşti, spre exemplu, scot la mezat 13 locuri de muncă, toate în domeniul industriei uşoare. Patronii din Carei caută un contabil şi doi brutari, pe când cei din Ardud zic că nu au nevoie de forţe de muncă în plus. Potrivit statisticilor AJOFM, Tăşnadul şi Turţul au nevoie de câte un electrician.

Sute de slujbe în străinătate

Situaţia devine mult mai promiţătoare pentru cei care “trag cu ochiul” spre ţările străine. Danezii vin să ofere 253 de slujbe pentru românii care se decid să-şi i-a lumea-n cap. Dar şi aici, grosul e dus de muncitorii necalificaţi. Danezii oferă 200 de locuri de muncă, pentru necalificaţi în fermele de cultivare a legumelor şi fructelor. Dar, şi doi specialişti în irigaţii, un medic ORL-ist şi 50 de stagiari în agricultură şi zootehnie.
Ţara vecină, Ungaria, oferă două locuri de muncă pentru cei interesaţi. Se caută un ceramist şi un modelator în gips, munci care presupun un oarecare simţ artistic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.