Locuinţe sociale pe bulevardul Independenţei


Opt familii de sătmăreni care au locuit în imobile retrocedate foştilor proprietari, vor avea şansa să se mute în locuinţe sociale puse la dispoziţie de Primăria municipiului. Cele opt apartamente, cu câte două, respectiv trei camere, se află în cartierul Micro 17, în blocul UH 44-46 de pe bulevardul Independenţei, iar proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a studiului de compartimentare a fost aprobat de consilierii municipali în şedinţa din 10 februarie a.c.

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, întrucât Primăria doreşte să asigure locuinţe familiilor evacuate din imobilele retrocedate foştilor proprietari, este necesară construirea de locuinţe noi sau transformarea unor spaţii existente corespunzătoare pentru această categorie de cetăţeni. În acest scop a fost identificat blocul UH 44-46 situat pe bulevardul Independenţei, care până acum a funcţionat ca şi corp de clădire a Şcolii Generale cu clasele I-VIII “Lucian Blaga”. Construcţia existentă a fost proiectată în anul 1980 ca bloc de locuinţe, dar pentru că spaţiul de care dispunea Şcoala Generală “Lucian Blaga” era insuficient pentru numărul de elevi de la acea vreme, cele opt apartamente au fost transformate în săli de clasă. Odată cu timpul a scăzut numărul de elevi, astfel că apartamentele au rămas fără destinaţie, iar Primăria a decis să reabiliteze acele spaţii în vederea transformării lor în locuinţe sociale.

Conform proiectului aprobat de consilierii municipali, lucrările ce urmează a fi efectuate în scopul amenajării de locuinţe sociale vizează compartimentări din cărămidă şi uşoare din gips – carton, rezolvarea scurgerilor apelor pluviale de pe acoperiş, izolarea termică şi hidrofugă a ultimului planşeu, izolarea termică a pereţilor clădirii cu polistiren, finisaje interioare şi exterioare superioare constând în tencuieli, gletuiri, zugrăveli şi vopsitorii, proiectarea tâmplăriei aferente clădirii prin folosirea de tâmplărie termopan din profile PVC. De asemenea, vor fi realizate pardoseli de parchet în camere şi pardoseli de gresie pe holuri, în bucătării şi grupurile sanitare, grupuri sanitare proprii pentru fiecare apartament, instalaţii sanitare de apă şi canalizare aferente clădirii, instalaţii electrice, reţea de telefonie şi instalaţii paratrăsnet, precum şi o centrală termică proprie care să asigure agent termic şi apă caldă pentru fiecare apartament în parte, sau o centrală comună cele opt apartamente. Valoarea rezultată din indicatorii tehnico-economici raportată la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii, este de 159.854 euro ( adică 686.958 lei) fără TVA.

În ceea ce priveşte repartizarea celor opt apartamente, primarul Iuliu Ilyes recunoaşte că nu va fi o misiune uşoară, în condiţiile în care la nivelul Primăriei Satu Mare sunt înregistrate în prezent cel puţin 70 de cereri din partea cetăţenilor evacuaţi din imobilele retrocedate foştilor proprietari, la care se adaugă câteva sute de cereri din partea cetăţenilor care solicită o locuinţă din fondul locativ al Primăriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.