46 de copii din şase şcoli şi, tot atâtea ţări, şi-au dat întâlnire astăzi la Satu Mare pentru a învăţa mai multe atât despre mediu, cât şi despre istoria acestor locuri. Potrivit coordonatorului proiectului pe România, Alina Mocanu, directorul Şcolii Vasile Lucaciu din Carei, activităţile elevilor se axează în primul rând pe probleme de mediu.
„Copiii trebuie să înţeleagă cât de importantă este protecţia mediului. Aici, la Centrul Ecologic, le-am prezentat celor 23 de copii străini, dar şi elevilor de la Carei, tradiţia Mărţişorului şi importanţa acesteia în zona noastră folclorică”, explică interlocutoarea.
Proiectrul include şase ţări
De fapt este vorba despre un proiect Comenius, la care i-au parte elevii şcolilor din şase ţări. Proiectul ce se desfăşoară într-un interval de doi ani, iar lansarea acestuia a avut loc anul trecut şi va lua sfârşit în 2012.
„În proiect sunt incluse şase şcoli din: Polonia, Italia, Slovenia, Franţa Spania şi România, în total 46 de copii, la care se mai adaugă coordonatorii. Noi am fost anul trecut în Polonia, la Gliwice, pentru un schimb de experienţă cu copiii de acolo”, spune Alina Mocanu. Cei 23 de oaspeţi de peste hotare au sosit duminică la Carei şi, vor sta până sâmbătă.
Copiii au vizitat Muzeul Judeţean
După vizita de la Centrul Ecologic din Grădina Romei, copiii, împreună cu coordonatorii, au mers să viziteze şi Muzeul Judeţean din Satu Mare, unde au fost îndrumaţi de muzeograful Brăduţ Popdat care, le-a vorbit elevilor despre istoria acestui colţ de ţară.
„Periplul istoric” a început la secţia de Arheologie a instituţiei, trecând apoi prin toate perioadele istorice al acestui colţ de ţară. Programul zilei de astăzi mai include şi o vizită la Palatul Episcopal din Satu Mare, după care, la ora 15.00 grupul de elevi şi profesori, vor avea o întâlnire cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef. Vom reveni cu amănunte.
Un Comentariu la "Proiectul COMENIUS trece şi prin Satu Mare"