Oncologie fără radioterapie

Cu o creştere de cel puţin 300 de cazuri noi de cancer înregistrate anual în judeţul Satu Mare, secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean nu dispune nici măcar de un aparat pentru radioterapie. În aceste condiţii, bolnavii de cancer care necesită tratament prin radioterapie sunt nevoiţi să se deplaseze periodic la Cluj Napoca, Baia Mare sau Oradea. În ceea ce priveşte condiţiile hoteliere de care dispun, fie din teama deja antologică, specifică celor care se tratează în spitalele din România, fie bucuroşi că au scăpat cu viaţă după ce s-au aflat la un pas de moarte, mulţi dintre pacienţii internaţi preferă să laude profesionalismul şi implicarea personalului, decât să se pronunţe dacă sunt sau nu mulţumiţi. Însă, în curând, toate acestea se vor schimba, deoarece Ministerul Sănătăţii a alocat bani atât pentru reabilitarea integrală a secţiei cât şi pentru dotarea cu aparatură.

Creştere alarmantă a cazurilor de cancer

La sfârşitul anului trecut, în judeţul Satu Mare se aflau înregistraţi nu mai puţin de 6.430 bolnavi de cancer, cu 300 mai mulţi faţă de anul 2009, care erau de asemenea mai mulţi cu peste 300 faţă de anul 2008. Din cei 6.430 de bolnavi, 3.407 sunt din mediul urban, iar 3.032 din mediul rural. Medicul primar Stelian Pop, şeful secţiei Oncologie, atrage atenţia asupra faptului că, de la un an la altul se înregistrează creşteri alarmante a numărului cazurilor de cancer nou depistate. Însă, ca un paradox, în condiţiile în care, până în urmă cu câţiva ani cancerul pulmonar se afla pe primul loc în rândul sătmărenilor, în prezent locul fruntaş este ocupat de cancerul la sân. Astfel, pe primul loc se situează cancerul la sân, cu 90 de cazuri noi depistate anul trecut, pe locul doi cancerul pulmonar, cu 87 de cazuri noi, iar pe locul trei – cancerul de col uterin, cu 47 de cazuri noi înregistrate în 2010.

De zeci de ani puşi pe drumuri
Paisprezece saloane prevăzute în total cu 50 de paturi, în cadrul secţiei pentru pacienţii internaţi, la care se adaugă cele nouă paturi ale spitalului de zi, unde îşi fac tratamentul periodic cei mai puţin afectaţi, care preferă ambianţa familiei decât cea a spitalului, la atât se rezumă şansele sătmărenilor bolnavi de cancer de-a se trata de această afecţiune nemiloasă. Medicul primar Stelian Pop, şeful secţiei Oncologie, afirmă că, deşi la sfârşitul anului trecut în judeţul Satu Mare se aflau înregistrate nu mai puţin de 6.430 persoane diagnosticate cu cancer, cu 300 mai multe faţă de anul 2009, care erau de asemenea mai multe cu peste 300 faţă de anul 2008, secţia n-a avut niciodată nici măcar un aparat pentru radioterapie. De aceea, bolnavii, oricât de grav ar fi, sunt nevoiţi să se deplaseze la Cluj Napoca, Baia Mare sau Oradea. “Din păcate, este vechea noastră problemă a accesului pacienţilor la iradiere prin radioterapie. După normele actuale ale Uniunii Europene ar fi ideal să avem două acceleratoare de particule. Avem foarte mare nevoie de această dotare, deoarece, de câţiva zeci de ani, sătmărenii fac drumuri la Cluj Napoca, Oradea sau Baia Mare, doar pentru radioterapie. În rest, serviocii de chimioterapie şi de chirurgie există, şi în marea lor majoritate satisfac nevoile pacienţilor. Am avut, din păcate, şi neşansa acestor ani de criză, deoarece altfel, inclusiv în programe şi strategii ale Ministerului Sănătăţii, judeţul Satu Mare figurează cu aparate pentru cobaltoterapie încă din anul 1998. Însă, e nevoie de o continuiate a acestor eforturi şi cred că dacă am reuşi să punem cât mai repede cel puţin prima cărămidă la buncărul pentru acceleratorul de particule, procesul nu ar mai putea fi oprit şi ar reprezenta o şansă pentru calitatea terapiei şi a vieţii bolnavilor de cancer” – ne-a declarat medicul Stelian Pop, şeful secţiei Oncologie.

Dom’ doctor e bun, da’ spitalu’ e tare vechi

Lajos Iosif are 68 de ani, locuieşte în Dindeşti, iar de şase luni vine periodic la tratament în secţia Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. “Acuma vin a şaptea oară la tratament şi sper să iau o pauză destul de mare, deoarece mă simt chiar destul de bine după operaţia de tumoră la colon efectuată în Cluj Napoca. A fost tare greu, am fost foarte rău, aproape că am murit, dar am reuşit să trec peste asta” – ni s-a destăinuit pacientul. Întrebat ce părere are despre condiţiile din secţie, în general, bărbatul a preferat pentru început să-i vorbească de bine pe şeful secţiei şi personalul acesteia, după care a recunoscut că ar mai loc din plin pentru multe îmbunătăţiri: “Condiţiile sunt foarte bune, domnul doctor este mereu punctual, iar asistentele ne dau atenţie deosebită, mereu ne întreabă seara dacă avem nevoie de ceva peste noapte. Despre spital, ce să vă spun? Da, e vechi, tare vechi, poate că ar trebui ceva îmbunătăţiri”.

Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri

Calvarul personalului secţiei şi cel al pacienţilor internaţi la Oncologie pare să se apropie de sfârşit. În acest an, Ministerul Sănătăţii a alocat bani atât pentru reabilitatea secţiei, cât şi pentru dotarea cu aparatura necesară. Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare afirmă: “Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri pentru această destinaţie -1 milion de lei pentru reabilitarea secţiei şi 1,5 milioane din care vom cumpăra un Computer Tomograf. Pe lângă aceste sume alocate, avem o cofinanţare de de 5, respectiv 3 procente din partea Consiliului Judeţean. De fapt, cofinanţarea va fi mai mare pentru că, Oncologia fiind o secţie situată la un nivel al spitalului, normal că nu vom reabilita doar secţia propriu zisă, ci tot ce înseamnă coloane şi reţele de apă şi canalizare, inclusiv sistemul de încălzire în acea parte a clădirii. Ca atare, vom pune la punct tot corpul clădirii Spitalului Vechi unde funcţionează Oncologia”.

Un Comentariu la "Oncologie fără radioterapie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.