Cununie în puşcărie


Mai mult de 40 de căsătorii au fost oficiate în Penitenciarul Satu Mare în ultimii cinci ani, în baza protocolului încheiat între această instituţie şi Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor. Directorul executiv Ionel Torja afirmă că, deşi protocolul a fost încheiat în anul 2006, primele căsătorii în Penitencuar au avut loc în anul 2007.

Din cele 32 de căsătorii oficiate în total în Penitenciar până în prezent, cele mai multe, respectiv 12, au avut loc în anul 2008, iar în anul 2007 au avut loc 11 căsătorii. Totodată, în anul 2009 au fost oficiate cinci cununii civile, în timp ce anul trecut au fost oficiate doar patru, iar pentru acest an, nu s-au anunţat deocamdată intenţii privind unirea destinelor după gratii.

De fiecare dată când se anunţă intenţia oficierii unei căsătorii, reprezentanţii Serviciului de Stare Civilă se deplasează la Penitenciar pentru preluarea actelor, în incinta puşcăriei având loc ulterior şi momentul festiv, urmat de o mică petrecere care le este permisă celor doi miri împreună cu cei din familie. Fără nicio excepţie până acum, la oficierea căsătoriei în Penitenciar, viitorul soţ era cel încarcerat, nefiind înregistrate cazuri în care şi mireasa să fie privată de libertate.