Povestea celor 11 arme găsite de către muncitorii unei firme de construcţii, în urmă cu zece zile la Carei, continuă. Restauratorii s-au apucat de treabă, pentru a recondiţiona armele găsite. „Trebuie spus că se află într-o stare înaintată de coroziune, ceea ce impune un tratament special. Este vorba despre un proces destul de îndelungat, de cel puţin trei luni de zile. Am dori, dacă va fi posibil ca, după restaurare, să le expunem într-una din sălile muzeului. Totul depinde de starea armelor la sfârşitul procesului de restaurare”, a precizat directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Szőcs Péter.
Potrivit primelor concluzii, armele provin din prima jumătate a veacului al XIX-lea, însă atât arheologii cât şi restauratorii se feresc să le încadreze într-o perioadă de timp mai precisă. „Poate că, în decursul restaurării, vom descoperii desene întipărite pe lamele de metal sau, semne care ne vor putea orienta spre o dată cronologică mult mai precisă”, explică directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare.
Armele, a căror poveste a trecut ca un fulger de la un capăt la celălalt al Sătmarului, au fost găsite de câţiva muncitori, în timp ce lucrau la renovarea “Hanului de Aur” din Carei. Este vorba despre săbii, ţevi de puşcă şi alte câteva obiecte ce sunt, cel mai probabil, tot resturi de arme. Descoperirea a fost făcută în data de 4 februarie.